Oglasio se i novinar RTRS-a o podnesenoj krivičnoj prijavi protiv njega

15
Radiosarajevo.ba
Oglasio se i novinar RTRS-a o podnesenoj krivičnoj prijavi protiv njega
Foto: Twitter / Krivična prijava protiv novinara RTRS-a

Nakon što je predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Ćamil Duraković, podnio Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Branimira Đuričića zbog negiranja genocida, oglasio se i novinar RTRS-a.

Na svom Twitter profilu je prokomentarisao podnošenje prijave protiv njega.

"Počelo je. Kako saznajem protiv mene je već podnesena krivična prijava zbog stavova izrečenih na Twitteru", napisao je Đuričić.

Prethodno je novinar RTRS-a na svom Twitter profilu iznio stav po pitanju Srebrenice, rekavši kako tamo nije bilo genocida uprkos donesenom novog Zakona o zabrani negiranja genocida.

"Od danas je i formalno na snazi Zakon o negiranju genocida u Srebrenici. Kazna zatvora do pet godina zatvora. Uz iskreno uvažavanje bošnjačkih stradalnika u Srebrenici, kao potomak žrtava istinskog, jasenovačkog genocida i borac za slobodu izražavanja kažem u Srebrenici nije bilo genocida", napisao je Đuričić.

Podsjećamo, u Službenom glasniku BiH jučer su objavljene dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Prema ranijem pojašnjenju iz OHR, taj zakon će stupiti na snagu dan nakon što bude objavljen u Službenom glasniku BiH ili osam dana od trenutka objavljivanja na zvaničnoj stranici OHR, zavisno od toga koji datum prije dođe.

Dakle, Zakon je stupio na snagu, a na OVOM linku možete pogledati odluku visokog predstavnika koja je objavljena u Službenom glasniku BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije