Oglasio se HDZ nakon otkazivanja sjednica Predsjedništva BiH

Radiosarajevo.ba
Oglasio se HDZ nakon otkazivanja sjednica Predsjedništva BiH
Foto: Arhiv / Dragan Čović

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine je komentarisala odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine da otkaže za danas zakazanu sjednicu.

Ponovo su pozvali na što skoriju implementaciju izbornih rezultata. Ocijenili su da je Bosna i Hercegovina u zastoju na putu napretka prema Evropskoj uniji i NATO-u.

Dodik: Nema meni ko šta predlagati! Dok sam ja tu neće biti glasanja o ANP-u!

Pozvali su na konstruktivan dijalog i međusobno uvažanje. Smatraju da je dogovor koji su sklopili sa Strankom demokratske akcije i Savezom nezavisnih socijaldemokrata nešto što se mora ispoštovati.

"Svako drugo djelovanje smatramo bespotrebnim i štetnim, kao i izravnim izigravanjem izborne volje konstitutivnih naroda i građana u Bosni i Hercegovini. Vjerujemo kako i pored današnjeg neuspjelog pokušaja dogovora Presjedništva Bosne i Hercegovine oko ključnih pitanja za budućnost, Bosna i Hercegovina i dalje ima polazišta za dogovor, te ne smije odustati od nastojanja da što prije dobije vlast i nastavi napredak prema euroatlanskim integracijama", saopšteno je iz ove političke stranke.

Podsjetili su na različito tumačenje postignutog sporazuma, te se nadaju da te razlike neće izazvati novu krizu u Bosni i Hercegovini. Kako su naveli, redovno funkcionisanje institucija mora biti prioritet svima koji se zalažu za napredak, stabilnost i nastavak reformiskih procesa.

Hrvatska demokratska zajednica je pozvala političke predstavnike Bošnjaka i Srba na poštivanje izborne volje građana i potpisanog sporazuma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije