Fadil Novalić se građanima BiH obratio putem Facebooka: 'Nije Sarajevo važnije od...'

15
L.S.
Fadil Novalić se građanima BiH obratio putem Facebooka: 'Nije Sarajevo važnije od...'
FOTO: Facebook / Fadil Novalić

Federalni premijer Fadil Novalić, na svom Facebook profilu večeras je govorio o Nacrtu budžeta za 2022.godinu, ali i u svom stilu pokušao odgovoriti na pitanja: Ko misli da je Sarajevo važnije od Krajine, Mostara, Tuzle i Zenice? Kome smeta dokapitalizacija Hidroelektrana na Trebišnjici?

"Ovo je moj četvrti live video. Želio sam da vama građanima, bez posrednika saopćim šta je to istina, jer je ona preko raznih interesnih grupa često iskrivljena. O budžetu smo ove godine okasnili, budući da imamo blokadu državnog nivoa, mi smo čekali Novu godinu, ali smo budžet usvojili i proslijedili u proceduru. Budžet FBiH se formira u skladu sa prihodima koji su ostvareni i u skladu sa potrebama društva, jer i vi u ovoj u interaktivnoj komunikaciji to možete zaključiti. Budžet treba da bude 5 milijardi i 500 miliona KM", ističe Novalić.

Naglašava kako je budžet ovako velik, jer je bila dobra prošla godina, a očekuje izvještaj o 2021. godini tek krajem marta. 

Majke Srebrenice primile Ukrajinke u Potočarima: Razgovarale o gubitku najmilijih

Majke Srebrenice primile Ukrajinke u Potočarima: Razgovarale o gubitku najmilijih

"FBiH nikad nije ovako izvela robe i imala ovako velike prihode. I sad kako je velik toliki izvoz i prihodi, odgovor leži u izuzetnoj žilavosti naših privrednika, fabrika, naših ljudi, ali i nesebičnoj pomoći Vlade FBiH grantovima, zdravstvenim ustanovama svih kantona i općina. Globalni tokovi su nam išli u korist, korona je promijenila gledišta, pa su mnogi počeli nabavljati robu i iz naših prostora, što nije prije bio slučaj", istakao je Novalić. 

Naglasio je kako je izabrao desetak pitanja koje su mu građani postavili na Facebook-u, i na njih je odgovorio. 

Među njima je i pitanje o stanju penzionera i isplatama penzija. 

"Ne možemo povećati više, mi smo davali od 140 do 160 KM, pokušali smo sanirati rast cijena na tržištu i ispraviti grešku u Zakonu koji kaže da se ne može penzija povećati, ako država nije ostvarila rast.

Protekla godina je bila vrlo pozitivna, tako da ove godine možemo očekivati rast penzije. Redovno ćemo povećati penziju i gledat ćemo da najniže penzije povećamo na nivo veći koji je do sad bila minimalna plaća, naša je intenzija da to bude minimalno 430 KM", kazao je u obrazloženju između ostalog premijer. 

Na pitanje dokle je sa izgradnjom tunela Hranjen, kazao je da izgradnja nije nikad stala, već je rad usporen zbog tehničkih problema na koji su naišli na terenu. 

"Deset miliona KM bismo stavili da krenu radovi od Goražda, ja vam garantujem da to neće biti blokirano, nastavit će se radovi", istakao je Novalić. 

Zatim se osvrnuo na problem Hidrogradnje. "Ova firma je otišla u stečaj i formirana je nova sa određenim brojem ljudi koja funkcioniše unutar stečaja i to je sad problem Suda, nije problem Vlade FBiH. Ali redovno nam se javljaju radnici Hidrogradnje i Krivaje kako bi im se omogućio odlazak u penziju. Ja ne znam zašto se firma ne proda i da se na taj način riješe dugovi i isplate radnici", kazao je Novalić. 

O naknadama porodiljama, RVI, demobilisanim borcima, Novalić tvrdi kako će doći set zakona u kojima će biti redefinisane osnovice, bit će povećana jedna 10 posto, a također mijenja se i formula da se po njoj povećavaju penzije svake godine 15. aprila. 

"Praksa je bila da sve organizacije, RVI, penzioneri, uposlenici itd, pregovaraju o povećanju plata. Vlada ne treba time da se bavi, jer ako rastu cijenu na tržištu, automatski treba da rastu plate i naknade, dakle sve kategorije da dobiju. Spremamo to i za državne službenike. Smatramo da je 1000 KM vrlo diskutabilno za porodilje", naglasio je Novalić. 

Ogradio se od pitanja naknada porodilja i kazao kako je doplatak i naknade za porodilje pitanje kantona, a ne Vlade FBiH. 

"Zakon koji smo uputili u proceduru reguliše ovo pitanje, sve što je neregularno na pitanju kantona mi to povlačimo na dnevni red Vlade FBiH. Za sada je doplatak od 17 KM do 60 KM. Napominjem doplatak se isplaćuje do 17 godine djeteta", kazao je između, ostalog Novalić.. 

Premijer Novalić osvrnuo se i na pitanje, preciznije opasku jednog građanina, gdje mu je rečeno da je za njega Bosna od Baščaršije do Marijin Dvora, aludirajući da je sve koncentrisano na Sarajevo, na šta je Novalić rekao da nije tako.

"Nije Sarajevo važnije od drugih gradova. Mi ravnopravno posmatramo sve kantone, ja nisam iz Sarajeva kao što znate, dakle, budžetom smo predvidjeli gradnju širom BiH. Sad iz budžeta finansiramo sve kantone i privrede i trudimo se da sve gledamo jednako, ne znam da je tako bilo prije", tvrdi Novalić. 

Na kraju je kazao da je fokus socijalna politika. Kako je obraćanje premijera izgledalo, pogledajte u videu u nastavku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije