Oglasili se iz Tužilaštva TK o hapšenju Behudina Husića

3
Radiosarajevo.ba
Oglasili se iz Tužilaštva TK o hapšenju Behudina Husića
Foto: Tuzlanski.ba / Tužilaštvo TK / Ilustracija

Kadefa Muhić, sestra Behudina Husića kojeg je jutros uhapsila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), kazala je medijima kako strahuje kako će njen brat večaras prespavati u pritvoru Okružnog suda u Bijeljini. 

"Behudin Husić je čovjek koji je preživio genocid u Srebrenici u julu 1995. godine i kolonu smrti, a sve do maja 1996. godine sa još šest Srebreničana krio se po šumama. Nakon što su se predali pripadnicima IFOR-a, oni su ih, umjesto da ih zaštite, izručili zvorničkoj policiji", kazala je Muhić medijima.

Nakon njene izjave oglasili su se iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona, čije saopćenje prenosimo u cijelosti: 

Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

"U vezi sa današnjim izjavama medijima sestre uhapšenog Behrudina Husića iz Srebrenika, a u kontekstu involviranosti ovog Tužilaštva u postupku lišenja slobode, potrebno je ukazati na slijedeće činjenice.

Pripadnici Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) postupali su po međunarodnoj potjernici za lišenje slobode koja je izdata na osnovu naredbe Okružnog suda u Bijeljini, te je na osnovu iste i izvršeno hapšenje Husića.

S obzirom na to da je do hapšenja došlo na području mjesne nadležnosti ovog Tužilaštva, pripadnici SIPA-e su o tome obavijestili dežurnog tužioca.

Kako je postojala sumnja da Husić posjeduje oružje u svojoj kući, traženo je izdavanje usmene naredbe od strane Općinskog suda u Srebreniku, uz prethodno odobrenje tužioca.

Na osnovu usmene naredbe Općinskog suda u Srebreniku je izvršen pretres objekta, te su prilikom pretresa pronađena dva jednokratna raketna bacača (M 80, Zolja), bez municije.

Dakle, ne radi se o predmetu koje vodi Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona, nego Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini, tako da dežurni tužilac ovog Tužilaštva nije izdao bilo kakvu naredbu za hapšenje, nego je samo obaviješten o istom, te je kontaktiran radi saglasnosti za usmenu naredbu za pretres zbog sumnji da Husić posjeduje oružje", naveli su iz Tužilaštva TK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije