Oglasili se iz SIPA-e: Ovo su detalji danas provedene operativne akcije "Golden"

0
Radiosarajevo.ba
Oglasili se iz SIPA-e: Ovo su detalji danas provedene operativne akcije "Golden"
Foto: SIPA / Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu zajedno sa policijskim službenicima Ministrastva unutrašnjih poslova entiteta RS su danas u sklopu operativne akcije "Golden", na području Bijeljine i Ugljevika realizovali pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari, na 14 lokacija i privremeno oduzeli dokumentaciju od jednog pravnog lica. 

Kako navode, uhapšeno je šest osoba.

Svi su osumnjičeni za krivična djela "Organizovani kriminal", "Neovlašten promet opojnih droga", "Neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe" i "Pranje novca" propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Velika policijska akcija u BiH zbog Sky aplikacije: Uhapšeno više osoba

Velika policijska akcija u BiH zbog Sky aplikacije: Uhapšeno više osoba

Uhapšene osobe će u toku dana biti sprovedene u službene prostorije, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Nezvanično, radi se o članovima organizirane kriminalne grupe koju 'vodi' bjegunac Zlatan Ćuk. Inače, ranije je bio uhapšen u Bijeljini u akciji "Kristal" zajedno sa Tijanom Ajfton, srbijanskom starletom. Svi su bili osumnjičeni za prostituciju.

Iz Tužilaštva BiH je potvrđeno da se radi o predmetu u kojem se koriste dokazi dobijeni dešifrovanjem Sky i Anom aplikacija

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta određena količina poslovne dokumentacije, laptopi, dva putnička motorna vozila kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Ranije je SIPA otkrila kako su, tokom rada po predmetu, ostvarili dobru međunarodnu saradnju sa Tužilaštvom i Policijom Savezne Republike Njemačke, EUROPOL-om i kancelarijom FBI pri Ambasadi Sjedinjenih Amerčkih Država u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije