Oglasili se iz banjalučke škole nakon što je đak prijetio učenicima

2
Radiosarajevo.ba
Oglasili se iz banjalučke škole nakon što je đak prijetio učenicima
Foto: Siniša Pašalić / Ringier / Osnovna škola "Georgi Stojkov Rakovski"

Banju Luku je jučer potresla vijest da je jedan učenik viših razreda Osnovne škole "Georgi Stojkov Rakovski" prijetio đacima ove škole da će napraviti spisak, po ugledu na masakr koji se desio u školi u Beogradu, gdje je učenik ubio devetoro đaka i radnika obezbjeđenja.

Nakon burnih reakcija roditelja tokom jučerašnjeg dana, jutros je direktorka škole "Georgi Stojkov Rakovski" Ivana Ljubojević poručila da su preduzeli sve potrebne mjere nakon što je učenik viših razreda ove škole prijetio da će napraviti spisak likvidacije.

"Djelovali smo kako treba. Psiholog je u razgovoru oko neke druge teme dobio informaciju da je jedan od učenika rekao 'napravit ću spisak'. Mi smo kontaktirali sve nadležne institucije. U svakodnevnom smo kontaktu s policijom oko raznoraznih problema, tako da je bilo za očekivati da će oni odmah reagovati. Psiholog je pozvao učenika, obavio razgovor i smatrali smo sve je pod kontrolom", rekla je Ljubojevićeva za RTRS, prenosi Srpskainfo.

Protestna šetnja u Sarajevu: Nezadovoljni radnici traže svoja prava

Protestna šetnja u Sarajevu: Nezadovoljni radnici traže svoja prava

Istakla je da se panika stvorila onog trenutka kada je predsjednica Savjeta roditelja prenijela informaciju šta se desilo.

"Ja sam roditelje smirila, s informacijama da je obavljen sav postupak, da je policija istog momenta kontaktirala roditelje i da su proveli proceduru. Nema mjesta panici. Mi mislimo na tu djecu, brinemo se o njima i najvažnija nam je sigurnost djece. Najvažnije je također da roditelji budu smireni, ali i naši nastavnici jer su oni izloženi najviše. Najvažnije je da sada prenesem informacije da smo poduzeli aposlutno sve što je u našoj nadležnosti, tako da se svi mogu osjećati sigurno i da roditelji mogu poslati svoju djecu sigurno u školu", dodala je ona.

Učenik iz BiH digao policiju na noge: Prijetio đacima da će napraviti spisak likvidacije

Učenik iz BiH digao policiju na noge: Prijetio đacima da će napraviti spisak likvidacije

Branko Stupar, nastavnik matematike i fizike u OŠ "Georgi Stojkov Rakovski" istakao je da ih je njihovo dugogodišnje iskustvo naučilo da moraju biti spremni i reagovati na sve, pa i na ovakve situacije.

"Roditelji su malo pretjerali, reagovali su kako su reagovali, ali se nastava odvija redovno. Djeca istražuju naše granice, idu do granica do kojih vide da mogu, dostupne su im mnoge informacije i utiče sve na njih. Ono što bi posebno htio izdvojiti je da nema mjesta panici i da su djeca u školi jer sam upravo došao iz škole i vidio činjenično stanje", istakao je on.

Podsjećamo, jučer su roditelji bili ogorčeni i zahtijevali su odgovore od rukovodstva škole. Dodatno su, kažu, bili uznemireni zbog snimka ratne video igrice koji kruži među roditeljima, a koju je navodno napravio osumnjičeni dječak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije