Oglasila se inspekcija KS: Šta su zatekli na Dan državnosti BiH

2
Radiosarajevo.ba
Oglasila se inspekcija KS: Šta su zatekli na Dan državnosti BiH
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Inspektori rada Kantona Sarajevo saopćili su rezultate kontrole poštivanja zakonskih propisa tokom Dana državnosti BiH, koji je državni praznik i neradni dan.

Svi koji rade na taj dan imaju pravo na uvećanu plaću.

Kako su istakli iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, kontrolom su obuhvatili 408 poslovnih jedinica u kojim je tog dana, 25. novembra, radilo 3.477 radnika.

"Kontrolisanim poslodavcima je naloženo da najkasnije do kraja decembra 2020. godine inspektorima dostave novembarske platne liste na kojima će radnicima biti evidentirano i priznato pravo na povećanu platu za rad u srijedu, 25. novembra 2020.godine, a ukoliko to ne urade snosit će zakonske sankcije.

U slučaju da poslodavac radniku uskrati pravo na povećanu platu za rad na dan praznika novčane sankcije predviđene Zakonom o radu iznose od 1.000 do 3.000 KM za pravna, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorna lica u pravnim licima, koliko iznosi kazna i za poslodavca fizičko lice", upozorili su inspektori.

Ukazali su da su tokom kontrola u dva slučaja otkrli tri radnika na crno radi čega su s ukupno 3.000 KM kaznili poslodavce.

"Osim toga, kod dva poslodavca je utvrđeno kršenje odredbi Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencija o radnicima i drugim licima angažovanim na radu, što je u suprotnosti sa članom 43. Zakona o radu zbog čega su prema pravnim i odgovornim licima izdati prekršajni nalozi u ukupnom iznosu od 6.000 KM", navedeno je iz KUIP KS.

Kontrolom za Dan državnosti BiH, u srijedu, obuhvatili su trgovine, tržne centre, markete i ugostitelje.

Inspektori su napomenuli da im se kršenje zakona može i naknadno prijaviti.

"Podsjećamo da Bosna i Hercegovina nema zakon o državnim praznicima, već se odlukama Vlade FBiH dani praznika proglašavaju neradnim, dok za kršenje odluka nisu propisane novčane sankcije.

Upravo takva zakonska odredba ne daje mogućnost inspektorima rada da zabrane rad poslodavcima koji rade na dan praznika, već isključivo da kontrolišu primjenu zakonske odredbe koja poslodavca obavezuje na uvećanje plate za rad na dan praznika ili nekog drugog dana za koji je zakonom određeno da se ne radi", naveli su iz KUIP KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije