Oglasila se Ambasada SAD-a o Dodikovim prijetnjama Schmidtu

12
Radiosarajevo.ba
Oglasila se Ambasada SAD-a o Dodikovim prijetnjama Schmidtu
Radiosarajevo.ba / Ambasada SAD o Dodiku

Povodom nezapamćene i brutalne prijetnje predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika da će "policijske stanice u ovom entitetu imati zadatak da izbace Schmidta čim saznaju da se nalazi u RS", te da se priprema "uredba o hapšenju i deportaciji Christina Schmidta", oglasila se Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Reakciju Ambasade SAD prenosimo u cijelosti: 

"Prijetnja Milorada Dodika da će spriječiti visokog predstavnika da uđe u bosanskohercegovački (BiH) entitet RS i ograničiti mu slobodu kretanja je neustavna.

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina

Ovo predstavlja još jedan namjerni napad Dodika na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH.

Visoki predstavnik je odgovoran za nadgledanje implementacije civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji obavezuje zvaničnike da sa njim sarađuju, a on uživa diplomatski status u cijeloj BiH prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima.

Dodikove nepromišljene prijetnje i smiješne tvrdnje o statusu i ovlasti visokog predstavnika su neprihvatljive i predstavljaju još jedan korak na opasnom putu koji je izabrao – putu izolacije.

Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju visokog predstavnika i njegovu upotrebu bonskih ovlasti kada je to potrebno, i nastavit će smatrati odgovornim one pojedince koji se bave antidejtonskim ponašanjem", navodi se u objavi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije