Odzvonilo nelegalnim fotografima na vjenčanjima, promocijama...

Radiosarajevo.ba
Odzvonilo nelegalnim fotografima na vjenčanjima, promocijama...


Kako je najavljeno iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, inspektori će u narednom periodu vršiti pojačanu kontrolu obavljanja Fotografske djelatnosti. 

Inspektori će od fotografa zatečenih na licu mjesta u obavljanju djelatnosti u školama, na fakultetima ili na svadbama u matičnim uredima zahtjevati da u momentu kada budu zatečeni u obavljanju Fotografske djelatnosti inspektorima na uvid predoče Rješenje nadležnog organa. 

Fotografska djelatnost zavedena je pod šifrom 74.20, a obuhvaća između ostalog, izradu fotografija za dokumente, škole, vjenčanja i druge manifestacije. 

Ako inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK, utvrde da se djelatnost obavlja bez Rješenja, fotografu će biti uručeno Rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti i izreći će se novčane kazne u rasponu od 1.000 KM do 1.500 KM koje su predviđene Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima. Takođe, za pomenute prekršaje je predviđeno da će se izreći zaštitna mjera oduzimanje uređaja, odnosno predmeta kojima je prekršaj učinjen. 

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK mole sve potencijale 'subjekte nadzora' da ovo saopćenje prihvate kao edukativnu i preventivnu aktivnost, te da, ukoliko ne posjeduju Rješenje nadležnog organa za obavljanje djelatnosti 74.20, isto pribave i time izbjegnu sve eventualne neugodnosti kao i nepotrebne finansijske izdatke, prenosi Fena.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije