Odžana sjednica: Ustavni sud BiH osporio dva zakona iz bh. entiteta RS

1
Radiosarajevo.ba
Odžana sjednica: Ustavni sud BiH osporio dva zakona iz bh. entiteta RS
Foto: BIRN BiH / Ustavni sud BiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 28. septembra 2023. godine održao 138. plenarnu sjednicu na kojoj je razmatrao zahtjeve za ocjenu ustavnosti i apelacije.

Od odluka koje je donio na plenarnoj sjednici Ustavni sud izdvaja:

Odlučujući o zahtjevu Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Zakona o tehničkim propisima Republike Srpske, Ustavni sud je utvrdio da navedeni zakon nije u saglasnosti sa članom III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine.

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

Ustavni sud je na sjednici zaključio da nije u skladu sa Ustavom BiH odredba Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju RS koja govori o tome da Agencija za visoko obrazovanje RS predstavlja RS na međunarodnim konferencijama, skupovima, međunarodnim organizacijama i udruženjima unutar svoje nadležnosti, te da Agencija sarađuje sa međunarodnim organima, tijelima i institucijama koje su odgovorne za visoko obrazovanje i obezbjeđenje kvaliteta.

"Sve odluke usvojene na plenarnoj sjednici bit će dostavljene podnosiocima zahtjeva/apelantima u roku od mjesec dana", saopćeno je iz Ustavnog suda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije