Odvojila se velika stijena: Ugroženo stanovništvo, objekti, dječije igraonice...

Fena
Odvojila se velika stijena: Ugroženo stanovništvo, objekti, dječije igraonice...
Foto: Arhiv / Ilustracija
Načelnik općine Olovo proglasio je stanje prirodne nesreće na području Zeničko-dobojskog kantona zbog velikog odrona u ulici Krivajska, gdje se odvojio stijenski blok od matične stijene.

Taj stijenski blok prijeti da niz strmu padinu ugrozi oko 80-tak stanovnika, objekte, dječiju igraonicu, zgradu policijske stanice i privredni objekat te regionalni put 467 Zavidovići - Han Pijesak koji prolazi kroz tu ulicu, rekli su iz Federalne uprave civilne zaštite o stanju u Federaciji BiH.

Udari groma, nevrijeme i grad u nekim dijelovima FBiH

Na području Bosansko-podrinjskog kantona, 26. juna u popodnevnim satima područje općine Foča (FBiH) je zahvaćeno obilnim kišnim padavinama, koje su praćene snažnom grmljavinom i udarima groma. Kao posljedica takve pojave došlo je do kvara na telefonskim instalacijama kod većeg broja korisnika u Ustikolini i Cvilinu, a i drugi kućanski uređaji su pretrpjeli štetu. Također, nevrijeme je prouzrokovalo kvar na pumpnom postrojenju u vodozahvatu u Ustikolini što je uvjetovalo otežano napajanje stanovnika općine vodom iz gradske mreže.

Na području Zeničko-dobojskog kantona, u općini Visoko je registriran manji grad sa obilnim pljuskom. Vatrogasna jedinica je intervenisale u nekoliko navrata zbog plavljenja stambenih, poslovnih i podrumskih objekata, u manjem obimu.

Na području Srednjobosanskog kantona, u općini Travnik 25. juna u 15.30 sati, došlo je do udara groma na Vlašiću, na lokalitetu Jezera, gdje je stradalo 35 ovaca.

U naselju Karaula 26. juna u 14.00 sati od udara groma stradala je jedna krava.

U općini Kreševo 26. juna od udara groma u naselju Bukve, stradalo je 14 ovaca.

Oštećenje električne mreže

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona u vremenu od 17.30 do 18.00 sati, uslijed grmljavinskog nevremena, u Gradu Mostaru i okolici, došlo je do iskakanja iz mreže više dalekovoda i nestanka električne energije u više dijelova grada. Prestankom grmljavine oko 18.00 sati stanje se postupno normaliziralo.

Zbog nevremena bez struje je ostao jedan dio Podveležja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije