Odštampane prve elektronske zdravstvene knjižice

Radiosarajevo.ba
Odštampane prve elektronske zdravstvene knjižice


Pacijentima koji se liječe u zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo bit će naljeto dostupne Elektronske zdravstvene knjižice, koje su u izradi već pune dvije godine, javlja Fena.

To je za Dnevni avaz potvrdio ministar zdravstva Eldan Lokmić, koji je naveo da se trenutno radi na dva fronta - jedan dio obrađuje Federalno ministarstvo zdravstva, a za drugi su zaduženi Kantonalno ministarstvo i Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

Prve elektronske zdravstvene knjižice dobit će teški hronični bolesnici, pacijenti koji dugo i nepotrebno čekaju na važne preglede i nalaze se na listama čekanja, kao i ratni vojni invalidi

"U toku je uvezivanje, odnosno umrežavanje podataka, koji su dijelom instalirani u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Vjerovatno će se tokom ovog mjeseca riješiti bitne stvari kada je u pitanju softverska obrada potrebnih podataka tako da će do ljeta 90 posto posla biti završeno, kada će se odštampanih 5.000 elektronskih zdravstvenih knjižica staviti u funkciju i podijeliti pacijentima", dodao je Lokmić.

Prednost će imati i svi oni za koje ljekari porodične medicine budu smatrali prioritetnima za pružanje zdravstvenih usluga. 

"Ovo je projekt kojim ćemo trajno riješiti probleme gužvi u zdravstvenim ustanovama tako da će sve dosadašnje nedoumice biti uklonjene u domovima zdravlja. Radi se o komfornijem sistemu koji će umnogome olakšati kako pacijentima, tako i ljekarima, koji će imati jasan uvid u evidenciju bolesti pacijenta i terapiju koju koristi, ali i apotekarima, koji će kontrolirati izdavanje recepata te podizanje lijekova", kazao je Lokmić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije