Održana svečana smotra povodom prijema novih 70 vatrogasaca u Pofesionalnu jedinicu KS

0
Fena
Održana svečana smotra povodom prijema novih 70 vatrogasaca u Pofesionalnu jedinicu KS
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Smotra vatrogasaca u Sarajevu

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo, koja se nalazi u sastavu Kantonalne uprave civilne zaštite KS, danas, 27. septembra, organizirala je svečanu smotru povodom prijema novih 70 vatrogasaca u 2023. godni.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo Dženan Brkanić u obraćanju  vatrogascima i gostima kazao je da je "ponosan što je  vatrogasna jednica, koja postoji 125 godina, prvi put značajnije popunjena mladim vatrogascima osposobljenim za izvršenje svih zadataka i profesionalnih obaveza".

"Samo dobro opremljena i uvježbana, ali i popunjena, profesionalna vatrogasna jedinica može zaštiti živote naših građana i materijalna dobra. Da bi danas izvršili ovako impresivnu smotru trebalo je načiniti čitav niz koraka, počevši od opremljenosti i uvježbanosti do finansijskih sredstava neophodnih za realizaciju. Stoga koristim priliku da se zahvalim Vladi KS na podršci", kazao je Brkanić.

Europski velikani u utrci za perspektivnog napadača: Arsenal, Milan i Juventus glavni kandidati

Europski velikani u utrci za perspektivnog napadača: Arsenal, Milan i Juventus glavni kandidati

Prijemom 70 mladih vatrogasaca starosna struktura jedinice biće znatno popravljena kao i njena mobilnost i funkcionalnost da efikasno izvrši postavljene zadatke.

"Sretan sam jer je 70 Bosanaca i Hercegovaca ostalo u našoj zemlji da svojom hrabrošću, znanjem i vještinama pokažu čvrstu opredjeljenost da čuvaju domovinu i njene resurse te da primarno brinu o sigurnosti ljudi, štite imovinu i živote naših građana", kazao je Brkanić.

Smotra vatrogasaca u Sarajevu
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Smotra vatrogasaca u Sarajevu

Podsjedio je da se Profesionalana vatrogasna jednica KS brojnim akcijama pomoći iskazala na gašenju  požara na području Konjica, Jablanice, Nacionalog parka Blidinje, ali i akcijama spašavanja u Republici Turskoj i Republici Sloveniji, te da je po opremljenosti i uvježbanosti bila na nivou najrazvijenijih zemalja.

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić u obraćanju vatrogascima kazao je "da raduje činjenica da će mladi vatrogasci  časno, odgovorno i hrabro dorinijeti ukupnom poboljšanju životnog ambijenta na području KS spašavajući građane i njihovu imovinu".

"Drago mi je da mogu svedočiti kontinuiranoj podršci Vlade KS, kroz opremanje Profesionalne vatrogasne jedinice, njenom kapacitiranju ljudskim resursima i sistemskoj edukaciji i osposobljavanju", kazao je Okerić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije