Održana Svečana akademija u Sarajevu, Lendo poručio: '1. marta je rođena ideja građanske države'

33
Radiosarajevo.ba
Održana Svečana akademija u Sarajevu, Lendo poručio: '1. marta je rođena ideja građanske države'
Foto: FENA / Refik Lendo

U nedjelju, 25. februara, održana je Svečana akademija i sesija Kruga 99 u susret Dana nezavisnosti BiH.

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo je kazao da je Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine.  Podsjetio je da je na taj datum više od dva miliona građana Bosne i Hercegovine odlučno i dostojanstveno glasalo za obnovu državnosti BiH.  

"Građani, a ne narodi, svojim glasanjem kazali su da žele nezavisnu, internacionalno priznatu, građansku državu Bosnu i Hercegovinu", izjavio je Lendo na pres-konferenciji prije svečane akademije i sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" povodom Dana nezavisnosti BiH, pod nazivom "Bosna je Bosanska".

State Department demantovao da je uključen u predaju amandmana Crne Gore na rezoluciju o Srebrenici

State Department demantovao da je uključen u predaju amandmana Crne Gore na rezoluciju o Srebrenici

Lendo, koji je imao uvodni referat na svečanoj akademiji, naveo je da je referendumsko pitanje odražavalo volju i viziju politike na kojoj je građena ideja nezavisne, suverene, internacionalno priznate Republike BiH.

Međutim, kazao je on, ono je i temelj politike evropske BiH, građanske države u kojoj su svi građani i narodi jednaki pred zakonom i u kojoj glas svakog građanina vrijedi isto.

Lendo je naveo da je referendum o BiH proveden u skladu sa domaćim i međunarodnim pravilima, na zakonit i transparentan način, uz međunarodni monitoring.

"Demokratskom odlukom o nezavisnosti BiH, ona je obnovila svoju punu nezavisnost i suverenitet nakon tuđih uprava i djelovanja u okviru različitih državnih zajednica. Ono što je vrlo važno, BiH nije troetnička država, niti država tri konstitutivna naroda. BiH je međunarodno priznata kao država svih njenih građana i svih njenih naroda", kazao je Lendo.

Lendo: 'Ako Dodik bude tražio da se razgovora o Ustavnom sudu BiH, otvorit ćemo pitanje naziva RS'

Lendo: 'Ako Dodik bude tražio da se razgovora o Ustavnom sudu BiH, otvorit ćemo pitanje naziva RS'

Po njegovim riječima, subjekt međunarodnog prava je država u kojoj svi građani BiH čine jedan politički subjekt u očima svijeta i međunarodnog prava.

Lendo je napomenuo da državno-pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine, koji traje više od hiljadu godina i čija je temeljna politička ideja građanske države revitalizirana obnovom državnosti i internacionalno priznanje, nikad nije pravila prepreku niti je na drugi način onemogućavala etničke zajednice da žive u miru, sa svojim kulturama, običajima i da iskazuje svoju političku volju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (33)

/ Povezano

/ Najnovije