Sastanak tužilaštava iz regije nadležnih za ratne zločine: Unaprijediti saradnju

Radiosarajevo.ba
Sastanak tužilaštava iz regije nadležnih za ratne zločine: Unaprijediti saradnju
Foto: UNDP / U Sarajevu održan sastanak tužilaštava iz regije

U okviru regionalnog projekta o ratnim zločinima koji Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) provodi u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, u Sarajevu je 26. i 27. novembra održan sastanak koji je okupio predstavnike nadležnih tužilaštava iz regiona i predstavnike Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Oni su imali priliku detaljno prezentirati i identifikovati razlike između nacionalnih pravnih okvira koje predstavljaju prepreke ili stvaraju određene dileme prilikom pružanja međunarodne pravne pomoći i prekogranične saradnje u predmetima ratnih zločina.

Razgovarali su i o prevazilaženju drugih izazova u procesuiranju predmeta ratnih zločina. Sastanak koji je podržala i Vlada Italije je jedan u nizu sastanaka na tehničkom nivou.

Lideri zemalja Zapadnog Balkana na samitu u Londonu u julu 2018. godine, potpisali su Zajedničku deklaraciju o ratnim zločinima u kojoj su, između ostalog, istakli značaj pružanja podrške i uklanjanja prepreka koje stoje na putu učinkovitoj regionalnoj saradnji, uključujući putem razmjene informacija, saradnje između tužilaštava, brže uzajamne pravne pomoći, te izbjegavanja preklapanja nadležnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije