Održan sastanak Kolegija Vlade FBiH i rukovodstva Parlamenta FBiH: Koordinacijom do bržih odluka

1
Radiosarajevo.ba
Održan sastanak Kolegija Vlade FBiH i rukovodstva Parlamenta FBiH: Koordinacijom do bržih odluka
Foto: Ured Vlade FBiH / Sastanak Kolegija Vlade FBiH i rukovodstva Parlamenta FBiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i zamjenik premijera i federalni ministar finansija Toni Kraljević, uime Kolegija Vlade Federacije BiH, sastali su se danas u sjedištu Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu sa rukovodstvima oba doma Parlamenta.

Sastanku su prisustvovali predsjedavajuća Predstavničkog doma Mirjana Marinković-Lepić sa potpredsjedavajućima ovog doma Edinom Gabelom i Mladenom Boškovićem, te predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović sa potpredsjedavajućima tog doma Izenom Hajdarevićem i Slađanom Ilićem.

Fokus sastanka bio je na budućoj saradnji, te zajedničkom i efikasnijem radu s ciljem donošenja što kvalitetnijih zakonskih rješenja. Ovom prilikom utvrđeni su principi i modaliteti rada.

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

Premijer Nikšić istakao je da je Vlada na svojoj prvoj sjednici, održanoj prošle sedmice, zadužila federalne ministre da se u roku od 15 dana izjasne o predloženim zakonima i drugim akatima koje je Vlada FBiH u periodu od 31.3.2015. do 28.4.2023. godine utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru, a koji nisu usvojeni.

S tim u vezi na današnjem sastanku je usaglašeno da se što prije u Parlament upute akti za koje Vlada utvrdi da su neophodne tek minimalne izmjene.

"Siguran sam da će ministarstva maksimalno efikasno odraditi svoj dio posla kako bismo što prije uputili akte u proceduru", kazao je Nikšić

Sastanak Kolegija Vlade FBiH i rukovodstva Parlamenta FBiH
Foto: Ured Vlade FBiH: Sastanak Kolegija Vlade FBiH i rukovodstva Parlamenta FBiH

Marinković-Lepić je dodala da se može, također, već raditi i na izvršavanju presuda Ustavnog suda FBiH.

"Čeka nas ozbiljan i veliki posao, te je izuzetno važno da kao zakonodavna i izvršna vlast budemo zajedno na putu napretka", kazala je Marinković-Lepić.

Martinović je uz želje za uspješan i plodonosan zajednički rad, posebno naglasio značaj donošenja zakona u redovnoj proceduri, kao i prisustva članova Vlade FBiH sjednicama Parlamenta.

Potvrđeno: Sud odredio pritvor i Ibrahimu Hadžibajriću i Almi Destanović

Potvrđeno: Sud odredio pritvor i Ibrahimu Hadžibajriću i Almi Destanović

Premijer Nikšić istakao je očekivanje da će, uz postojeću pozitivnu atmosferu i ambijent rada, Vlada Federacije nastaviti jednoglasno usvajanje odluka.

"To smo pokazali već i na prve dvije sjednice. Slijedi nam donošenje programa rada Vlade u okvirima potpisanog sporazuma koji imamo. Uvjeren sam da ćemo zajedno donositi najbolja zakonska rješenja uz međusobno povjerenje. Pri provođenju politika Vlade, dobrodošla je svaka dobronamjerna sugestija, uputstvo, amandaman i sve ono što se pokaže da je kvalitetnije. Insistirat ću na tome da svi članovi Vlade prisustvuju sjednicama Parlamenta, posebno kada su na dnevnom redu pitanja zastupnika i delegata, kao i da ministri budu tu kada se raspravlja o tačkama dnevnog reda iz njihovih resora", naveo je Nikšić.

Sastanak Kolegija Vlade FBiH i rukovodstva Parlamenta FBiH
Foto: Ured Vlade FBiH: Sastanak Kolegija Vlade FBiH i rukovodstva Parlamenta FBiH

Ministar Kraljević, također, je potcrtao važnost dobre međusobne komunikacije i koordinacije Vlade i Parlamenta, te dodao da je ključno nastaviti održavati takvu saradnju u iznalaženju najboljih rješenja.

Sastanak je zaključen zajedničkim opredjeljenjem za redovnu koordinaciju i održavanje ovakvih susreta, te postizanje dogovora predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, posebno kada se radi o reformskim projektima i odlukama koje su važne za život građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije