Održan sastanak Dodik-Čović-Inzko

Radiosarajevo.ba
Održan sastanak Dodik-Čović-Inzko

U Banjoj Luci je održan sastanak lidera SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a BiH Dragana Čovića, i visokog predstavnika Valentina Inzka. Predsjednik SDA Sulejman Tihić nije danas sudjelovao niti će ubuduće u razgovorima prudske trojke, sve dok OHR i međunarodna zajednica konačno ne zaustave antidejtonsko djelovanje Milorada Dodika, saopćeno je iz SDA. Tihić je odlučio da ne dolazi nakon Dodikovih izjava u kojima, kako je naveo, negira državu Bosnu i Hercegovinu i njezine zakone, te otvoreno poziva na kršenje zakona.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je da bi odluka o eventualnom zatvaranju Ureda visokog predstavnika mogla biti donesena u oktobru na zasjedanju Vijeća za implementaciju mira. On je novinarima, po okončanju sastanka sa liderima SNSD-a i HDZ-a BiH kazao da o zatvaranju OHR ne odlučuje on, kao ni domaći političari, ali da političari mogu svojim aktivnostima ubrzati donošenje takve odluke.

"Liberalizacija viza je najvažnije pitanje za građane BiH", naglasio je Inzko.

Inzko je izjavio kako poštuje stavove lidera SDA Sulejmana Tihića koje je naveo kao razloge za neprisustvovanje sastanku u Banjoj Luci, ali i dodao da ga je on upoznao sa time šta su bile teme današnjih razgovora. Važno mu je dostojanstvo svakog čovjeka, ali i pored toga, kazao je, želi da se nastavi prudski proces. Visoki predstavnik je još dodao i da ima snažnu podršku iz Bruxellesa, te da razgovore s bh. političarima vodi i iz svog uvjerenja jer nema druge alternative osim razgovora.

Komentirajući to što se od premijera RS-a Milorda Dodika mogu često čuti razne optužbe na račun OHR-a, da se i pored toga s njim pregovora, Inzko je dadao da oštra retorika nije njegov stil, kao i da, i kada čovjek nešto neće da napravi, mora to učiniti u interesu viših ciljeva kako bi se pronašlo neko rješenje.

Lider HDZ-a Dragan Čović je dodao da razgovor nema alternativu, te da sa mnogo ljudi ne bi razgovarao kada bi se naljutio na svakog onoga ko je nešto rekao protiv njega u proteklih deset godina.

Dodik o razgovoru u Banja Luci

"Na današnjem sastanaku ništa nije rađeno na uštrb bilo koga, niti je postignut bilo kakav dogovor koji bi nekoga trebalo da dovede u neku lošu poziciju. Potvrdili smo i potvrđujemo opredjeljenje iz `prudskog sporazuma`, koji govori o imovini i o tome kako da 69 lokacija, koje su proglašene perspektivnim za Ministarstvo odbrane BiH, bude uknjiženo", rekao je premijer RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik je naglasio da su danas o imovini razgovarali i eksperti iz OHR-a i sa, kako je rekao, drugih strana.
"Mislim da smo napravili određeni napredak, ali i da je veoma važno uključiti i ostale u ovu vrstu razgovora. Vjerujem u razgovore u BiH i oni su neophodni", poručio je Dodik.

Lider SNSD-a je dodao da on lično nema nesporazuma s Tihićem.

rtvfbih/rtrs.tv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije