Foto / Održan Božićni koncert u Domu OS BiH: Prisutni uživali u bogatom programu

17. 12. 2019. u 20:58:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 21

Svečani koncert i prijem u povodu katoličkog Božića, čiji je domaćin bila ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Penedeš, održan je večeras u Domu oružanih Bosne i Hercegovineu Sarajevu.

Ministrica Pendeš se na početku zahvalila prisutnima koji su došli da zajedno, s radošću, obilježe dolazak Božića, najradosnijeg kršćanskog, katoličkog blagdana.

Po njenim riječima, vrijeme prije Božića, vrijeme adventa, je vrijeme koje je oblježeno mirom, svjetlošću, nadom, ljubavlju i vjerom.

"Samo čovjek koji je u miru sam sa sobom, a pogotovo u miru s drugima, može doživjeti mir u duši i zahvalno srce. Zato želim potaknuti sve nas da porazmislimo da li smo u miru sa samim sobom, da poduzmemo sve da budemo u miru s drugima, bez obzira na vjeru, naciju, boju kože i drugačije političko razmišljanje", navela je ministrica Pendeš.

Božićni koncert u Domu OS BiH - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Božićni koncert u Domu OS BiH

Dodala je da je ovo također i noć, gdje pripadnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kroz muziku, pjesmu, žele poslati poruku zahvalnosti. Zahvalila se prisutnim predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Bosne i Hercegovine što su donosili jako bitne odluke za Oružane snage i Ministarstvo odbrane.

"Smatram da mi svi zajedno, koji su u izvršnoj i političkoj vlasti, trebamo učiniti sve da naš vojnik, naš dočasnik, naš časnik, budu zadovoljni svojim statusom, svojom plaćom. U tom smislu ja vam se unaprijed zahvaljujem za svu potporu", kazala je ministrica odbrane.

Na kraju je svim katolicima i pravoslavcima čestitala nadolazeći blagnad Božića, a svim građanima je poželjela uspješniju i bolju 2020. godinu.

Božićni koncert u Domu OS BiH - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Božićni koncert u Domu OS BiH

Prigodnim riječima prisutnima se obratio i vojni biskup u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić koji je kazao da su katolici radosni zato što je ovaj kulturni i vjerski događaj znak otovorenosti i širine Ministastva odbrane Bosne i Hercegovine.

"Još više smo radosni zbog prisutnosti vas, dragih prijatelja, pa polazeći upravo od toga i ove godine bih izrekao svoju božićnu želju. Svi smo stvorenja jedinoga Boga, te po tomu, i pored činjenice što različito vjerujemo i razmišljamo, između sebe jesmo braća i sestre. To što smo ljudi starije je od svake druge pripadnosti i identiteta. Odnosno, plemenita ljudskost je prirodan temelj za svaku nadgradnju, jer bez nje ne može biti ni dobra katolika, ni dobra pravoslavca, ni dobra muslimana. Stoga nju trebamo uvijek iznova otkrivati, nju u sebi njegovati i odgajati, na nju biti ponosni i ljubomorno je čuvati", poručio je mons. Tomo Vukšić.

Božićni koncert u Domu OS BiH - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Božićni koncert u Domu OS BiH

Na kraju je katolicima poželio sretan i blagoslovljen Božić, a svim građanima sretnu 2020. godinu.

Svečanom koncertu i prijemu prisustvovali su predstavnici političkog, vojnog, vjerskog, kulturnog i gospodarskog života, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i diplomatskog kora.

U bogatom muzičkom programu nastupio je Vojni orkestar Oružanih snaga BiH s gostima.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA