Odrediti 9. januar za dan genocida nad Bošnjacima

Radiosarajevo.ba
Odrediti 9. januar za dan genocida nad Bošnjacima


Udruženje "Mladi muslimani" pokrenulo je inicijativu da se 9. januar obilježava kao dan početka genocida nad Bošnjacima.

„Deveti januar obilježava se kao dan RS i krsna slava bh. entiteta. Svi se sjećamo ovog datuma 1992. kada je samozvana Republika Srpska donijela deklaraciju o osnivanju srpske republike BiH. To je bio praktično početak implementacije genocida nad Bošnjacima“, izjavio je za novinsku agenciju Fena Anes Džunuzović, sekretar Udruženja "Mladi muslimani".

Dodao je da je Udruženje "Mladi muslimani" pokrenulo inicijativu da se 9. januar obilježava kao dan početka genocida nad Bošnjacima i prošle godine, te da je tada održan niz događaja u tom smislu: „Bilo je tu učesnika iz BiH i dijaspore koji su na razne načine obilježili taj dan kroz okrugle stolove i razgovore sa preživjelim Bošnjacima. Postoji mogućnost da i naredne godine 9. januara organiziramo nešto slično i u RS, ali to još uvijek nije dogovoreno.“

Učesnici okruglog stola govorili su o pripremi agresije na BiH s posebnim osvrtom na ulogu JNA i TO, sistematskom silovanju Bošnjakinja, medijskoj pripremi genocida nad Bošnjacima, stradanjima imama i džamija tokom agresije, te o zločinima HVO-a i HV-a nad Bošnjacima.

Negiranje genocida nad Bošnjacima, što se najčešće osporava iz entiteta Republike Srpske, ali i iz Evrope, bio je povod, kako su naveli, da Udruženje još jednom podsjeti javnost da je Međunarodni haški sud presudio da je počinjen genocid u Srebrenici, ali i da se pored presude intezivno negira genocid nad Bošnjacima, istaknuto je u subotu u Sarajevu na okruglom stolu ''Genocid nad Bošnjacima 1992 -1995''.  

Treći motiv za podsjećanje na genocid je predstojeći popis stanovništva u BiH. Džunuzović ističe da su "ljudi ubijani 1992. godine bez obzira kako su se u tom trenutku osjećali.

„Ubijani su zato što su se zvali Muhamed, Huso, Mujo, a na popisu stanovništva BiH 1991. godine izjašnjavali su se kao muslimani sa malim 'm', ili kao marsovci i tome slično. Bitno je da se na predstojećem popisu stanovništva izjašnjavaju kao Bošnjaci“, zaključuje Džunuzović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije