Odobren nacrt zakona o potpomognutoj oplodnji

Radiosarajevo.ba
Odobren nacrt zakona o potpomognutoj oplodnji


Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta  Federacije Bosne i Hercegovine odobrili su većinom glasova na  današnjoj sjednici u Sarajevu Nacrt zakona o liječenu neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom i odlučili da bude upućen u tromjesečnu javnu raspravu.

Budući zakon tretira neplodnost ili ograničenu plodnost u bračnoj ili vanbračnoj zajednici  kao bolest te propisuje liječenje korišćenjem biomedicinskih dostignuća.

Zakon se ne odnosi se na osobe koje ne žive u bračnoj ili vanbračnoj vezi i ne tretira surogat majčinstvo.

Poslanica Aida Brčić predložila je da u daljnoj proceduri zakona budu obavezno unesene odredbe koje će parovima omogućiti najmanje dva  postupka u procesu umjetne oplodnje na teret zdravstvenog osiguranja.

Brčić je uvjerena da će to biti sastavni dio budućeg zakona kako umjetna oplodnja ne bi bila samo 'privilegija bogatih'.

Neke od primjedbi protivnika zakona, pak, bile su da dokument Katoličke crkve iz 2008. god. pod naslovom Dignitas Personae - Dostojanstvo osobe  ponavlja da se ne smije sudjelovati u umjetnim oplodnjama te još detaljnije objašnjava zbog čega se ne smije sudjelovati ni u kakvim vrstama ubijanja nerođene djece pa ni u tzv. "selektivnom pobačaju".

U Nacrtu su propisane i krivične odredbe za slučaj nedozvoljenih pojava u ovoj oblasti.

Nakon glasanja o budućem zakonu predsjedavajući Fehim Škaljić prekinuo  je ovu 19. sjednicu nakon cjelodnevnog rada Predstavničkog doma.

Datum nastavka bit će poznat naknadno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije