Odobren mehanizam za uvođenje viza građanima BiH

Radiosarajevo.ba
Odobren mehanizam za uvođenje viza građanima BiH

Evropski parlament odobrio je danas mehanizam za suspenziju bezviznog režima za zemlje Zapadnog Balkana, javlja agencija Anadolija. Od ranije poznato da će Evropska unija biti u mogućnosti da stopira bezvizni režim zemljama-nečlanicama EU iz koje se poveća broj lažnih azilanata.

U Parlamentu su glasali sa 328 glasova za, 257 protiv i 46 suzdržanih za odobrenje uvođenja mehanizama koji pojedinim zemljama članicama Europske unije (EU) dozvoljava suspenziju bezviznnog režima, kada je to neophodno.

Mehanizam suspenzije ne cilja specifične treće zemlje. On omogućava generalni okvir za budućnost, i može biti okidač za bilo koju zemlju čiji državljani su u mogućnosti da putuju u EU bez viza. Amandmani na vizni režim imaju cilj da očuvaju integritet procesa vizne liberalizacije i osiguraju da bezvizni režim za EU ne bude zloupotrebljen,“ riječi su Agustina Diaza de Mere, izvjestitelja Komiteta o građanskim slobodama EP-a.

Jelko Kacin, izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, prethodno je izjavio kako je stava da situacija u vezi s ovim mehanizmom nije dramatična i da je malo vjerovatno da će se ta mjera uopšte primijeniti.

Kacin je objasnio da prijedlog mehanizma ima rok trajanja do 2016, tako da je malo vjerovatno da će, čak i ako ga parlament usvoji, biti primijenjen do tada: "Drugim riječima, ako ne bude dramatičnih promjena do decembra 2016. godine, Srbija, Makedonja i Bosna i Hercegovina će trajno ostati na bezviznom režimu."

Takozvani zaštitni mehanizam uobličen je nakon ponovljenih zahtjeva nekoliko članica EU, koje su se posljednjih godina našle na udaru vala azilanata iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine da se građanima ovih zemalja ponovo uvedu vize.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije