Odnos pravosuđa i medija: Manipulacija i/ili kontrola

Radiosarajevo.ba
Odnos pravosuđa i medija: Manipulacija i/ili kontrola

U Bosni i Hercegovini već neko vrijeme postoji problematičan odnos između rada pravosuđa i medijskih izvještavanja. Upravo tim povodom Centar za javno pravo objavio je knjigu 'Pravosuđe u medijima: Medijska manipulacija ili javna kontrola pravosuđa – slučaj Bosne i Hercegovine'.

Knjiga i analize objavljene u njoj bit će predstavljeni u Sarajevu u ponedjeljak, 17. decembra, na konferenciji u organizaciji fondacije Centar za javno pravo (CJP); CJP će ovom prilikom prezentirati i redovni, godišnji bilans svoga rada.

Namjera je, kako je CJP najavio, da se, na osnovu analiza objedinjenih u knjizi na konferenciji, aktuelizira problem višegodišnjih medijskih kampanja koje uz institucionalnu podršku entitetskih vlasti konstantno osporavaju pravosudne institucije države Bosne i Hercegovine.

„Medijsko izvještavanje jednim dijelom sistemski podržava diskreditaciju nezavisnosti i stručnosti pravosuđa Bosne i Hercegovine, a time direktno utiče na kreiranje svijesti i nepovjerenja javnog mijenja u rad ovih institucija. Da li su time prekoračene dopuštene granice, odnosno, utiče li takvo izvještavanje na nezavisnost pravosudnih institucija?“, pitanja je na koja će odgovarati učesnici.

CJP je naveo i to da će se na konferenciji obratiti autori priloga iz navedene knjige: doktor političkih nauka, redovni profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta Sarajevo Nerzuk Ćurak, doktor političkih nauka i profesor asistent na Fakultetu Političkih nauka Univerziteta Beč Vedran Džihić, zatim saradnica CJP Aida Hunček – Pita, sudije Vrhovnog suda Federacije BiH Mladen Srdić i Božidarka Dodik, te Arben Murtezić, Mirza H .Omerović i Mehmed Halilović.

Konferenciju će moderirati predsjednik CJP prof. dr Edin Šarčević.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije