Odluka o izručenju Divjaka Srbiji ne prije jula

Radiosarajevo.ba
Odluka o izručenju Divjaka Srbiji ne prije jula

Odluka austrijskih vlasti o izručenju penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka Srbiji, koji se trenutno nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Austriji, neće biti donijeta prije sredine jula, najavio je danas predstavnik austrijskog Ministarstva pravde Kristijan Pilnaček, pišu Nezavisne novine.

Divjak, čije izručenje traže i Srbija i BiH, u Austriji od kraja marta čeka na odluku o ekstradiciji Srbiji na osnovu čije međunarodne potjernice je uhapšen.

Pilnaček je austrijskoj novinskoj agenciji APA rekao da se slučaj izručenja Divjaka Srbiji, o čemu odlučuje Zemaljski sud u Kornojburgu, nalazi u postupku.

"Odluka suda u slučaju postupka izručenja ne treba da se očekuje prije sredine jula. Još uvjek nije obavljeno saslušanje Divjaka, a i advokat se još nije izjasnio. Takođe se provjeravaju dokumenta", objasnio je on.

Podsjetimo, Divjak traži da mu se omogući povratak u BiH zbog čega je uputio pisma predsjedniku, kancelaru, ministru inostranih poslova i ministarki pravde Austrije u kojima moli da mu se u što kraćem roku omogući povratak u BiH.

U dokumentaciji Tužilaštva BiH, proslijeđenoj austrijskim vlastima za izručenje Divjaka, navedeno je da se on nalazi u statusu osumnjičenog za slučaj Dobrovoljačke ulice, o čemu istragu vodi i Tužilaštvo BiH.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije