Odlučeno šta će biti s profesoricom koja je vrijeđala studente

Radiosarajevo.ba
Odlučeno šta će biti s profesoricom koja je vrijeđala studente
Screenshot / Šta će biti s profesoricom koja je vrijeđala studente

Nakon što su se portalu Radiosarajevo.ba obratili studenti pete godine Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu, priča je dobila svoj epilog. 

Naime, studenti završne godine Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu tvrde kako je profesorica doc.dr. Edisa Trumić, govoreći o njima, iskoristila nimalo primjereni izraz.

Tokom pauze u predavanju doc. dr. Trumić mogle su se čuti ponižavajuće i pogrdne riječi upućene studentima koji su svjedočili tome jer je profesorica zaboravila isključiti mikrofon.

Studenti navode kako je cijeli snimak predavanja, uključujući i sporni dio nastao na pauzi, snimljen na Google meet platformi. 

Danas je Uprava Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu donijela konačnu odluku o angažmanu profesorice u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti: 

"Poštovani,

Obzirom da se u javnosti pojavio snimak o kojem se pisalo o nemilom događaju na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu obavještavamo vas o sljedećem.

Obzirom da smo zbog iznenadne bolesti naše drage doc. dr Selme Škrbo bili primorani u vrlo kratkom vremenskom periodu osigurati odvijanje procesa nastave iz nastavnog predmeta Klinička farmacija pristupili smo rješavanju problema na najjednostavniji mogući način, a to je angažman nastavnika sa drugih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini. Pomoć smo zatražili od Univerziteta u Tuzli i to sa Farmaceutskog fakulteta. Naše zahtjeve su na ovom Univerzitetu uvažili na što smo im neizmjerno zahvalni.

Na prijedlog Farmaceutskog fakulteta Senat UNSA je odobrio angažman doc. dr Edise Trumić kao vanjske saradnice kako bi se nadomjestila kolegica koja je na bolovanju. Međutim, komunikacija između doc. dr Edise Trumić i studenata koji su slušali nastavu nije uspostavljena na odgovarajući način čak je bilo i slučajeva vrijeđanja koji ne trebaju biti zastupljeni u akademskoj zajednici. Nakon sastanka koji smo u ponedjeljak održali sa studentima i s nastavnicom donijeli smo odluku da se raskida ugovor o daljem angažmanu doc. dr Edise Trumić po pitanju izvođenja nastave na fakultetu.

Ne odobravamo i osuđujemo neprimjereno ponašanje nastavnika koji trebaju kao članovi akademske zajednice zastupati visoke standarde komunikacije i biti svijetli primjer najboljem dijelu našeg društva, odnosno našim studentima kako se ponašati u svim društvenim procesima. U potpunosti dajemo podršku našim studnetima u načelu poštivanja njihovog integriteta i dostojanstva. Nastavno osoblje Farmaceutskog fakulteta UNSA daje značajan doprinos u izgradnji ličnosti naših studenata, te svojim radom doprinose razvijanju moralnih principa, kulture, akademskog odnosa studenata i profesora, te u teškom periodu pandemije intenzivira ove vrijednosti. Iskreno se nadamo da se neće više nikada desiti ovakav slučaj niti na jednoj oraganizacionoj jedinici.

Uprava Farmaceutskog fakulteta", navodi se u saopćenju Uprave Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu koje je stiglo na e-mail adrese redakcije portala Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije