Odlučan paket mjera - uvjet za podršku MMF-a

Radiosarajevo.ba
Odlučan paket mjera - uvjet za podršku MMF-a

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine s premijerom Nedžadom Brankovićem na čelu razgovarala je danas u Sarajevu preliminarno s članovima Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji borave u Bosni i Hercegovini o novom stand by aranžmanu MMF-a za BiH.

Na pres-konferenciji održanoj nakon razgovora nije precizirano kakve su šanse za odobravanje tog aranžmana BiH niti o kolikom iznosu može biti riječ, već generalno naglašeno da obim ovakve podrške bilo kojoj zemlji zavisi od njenih potreba i politika za podršku aranžmanu.

Šef Misije MMF-a Costas Cristou je prenio izraženu spremnost MMF-a za podršku BiH, a kao uslov za to naveo, također ne precizirajući detalje, odgovarajući i odlučan paket mjera.

Razgovor s federalnim premijerom Nedžadom Brankovićem Cristou je ocijenio vrlo produktivnim. On smatra da je premijer odlučan u tome da se treba uhvatiti ukoštac s fiskalnim problemima u Federaciji koji su posljedica pogoršanja ekonomske situacije.

Uime Vladine delegacije, u kojoj su osim premijera bili dopremijeri Vjekoslav Bevanda i Gravrilo Grahovac te premijerova pomoćnica za finansije Šefika Hafizović, Branković je na pres-konferenciji naglasio da su gostima iz MMF-a prezentirane Vladine projicirane mjere na reformi zakonodavstva, posebno u segmentu javnih prihoda.

Aranžman s MMF-om bi u naredne dvije godine kompenzirao uticaj ekonomske krize u BiH, odnosno u Federaciji, rekao je Branković nakon što se osvrnuo na probleme nastale po Vladu čiji su korijeni još iz perioda od 2005. godine, od kada BiH nije nastavila aranžman s MMF-om.

Današnji razgovori u Sarajevu upriličeni su nakon nedavnih razgovora delegacije MMF-a s vlastima Republike Srpske i bit će nastavljeni narednih dana.

Upitan za poređenje finansijskih prilika u Federaciji i Republici Srpskoj, šef Misije MMF-a je odgovorio da pad ekonomskih aktivnosti u manjem entitetu nije možda izražen kao u Federaciji, ali i da se situacija pogoršava u RS-u, gdje dolazi do pada prihoda od direktnih poreza.

Globalna kriza ima uticaj na ekonomije cijelog regiona i zemalja Evropske unije, zaključio je šef Misije MMF-a.


fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije