Odlazi SDA, dolazi SBB, ali glavnu ulogu ima HDZ

Radiosarajevo.ba
Odlazi SDA, dolazi SBB, ali glavnu ulogu ima HDZ


Crveno-zelena koalicija je razvrgnuta, uspostavljena je nova, koju je bojama teško opisati. SDP i SBB potpisali su principe saradnje, dogovoreno je da Fahrudin Radončić, vlasnik Dnevnog avaza, bude državni ministar sigurnosti. SDP-ovi premijeri razriješili su u pet kantona dužnosti ministre iz SDA. Zlatko Lagumdžija je od predsjedavajućeg Vijeća ministara zatražio da razriješi ministre iz SDA i na državnom nivou.

Stvari u kantonalnim vladama su već riješene. Procedure su jednostavne, SDP je zauzeo premijerska mjesta i već je pokrenuo proces.

Međutim, šta sa vlašću u Federaciji? Otkako je, polulegalno, formirana Vlada Federacije BiH, dva HDZ-a traže njenu rekonstrukciju. Nakon špekulacija, Marinko Čavara iz HDZ-a BiH jučer je i potvrdio da neće biti nikakve rekonstrukcije državne vlasti ukoliko se, prije toga, ne rekonstruira Vlada Federacije BiH.

Za isključivanje ministara SDA iz Vijeća ministara neophodan je Vjekoslav Bevanda. Po mnogima, teško da će državni premijer učiniti takvo što dok mu to njegova partija ne odobri. A njihov uslov je – ulazak u Federalnu vladu.

Međutim, rekonstrukcija federalne vlade nije tako jednostavna kao rekonstrukcija kantonalne vlade ili Vijeća ministara. Proceduru u ovom slučaju pokreću predsjednik i potpredsjednici Federacije. Jasno je da Mirsad Kebo (SDA) neće raditi u korist sada ljutih protivnika. Svetozar Pudarić (SDP) svakako će raditi onako kako odgovara partiji.

No, predsjednik Federacije je Živko Budimir iz HSP-a, koji, uz SDA i Narodnu stranku Radom za boljitak, sa SDP-om, čini Federalnu vladu. Ulazak HDZ-ova u federalnu vlast automatski znači isključenje i HSP-a i Boljitka. Ulazak SBB znači isključenje SDA.

Budimir može dugoročno blokirati proces, a pravna situacija, kao i sa rokovima za formiranje državne vlasti, i nije baš najjasnija, pa se tako povlači i mogućnost vanrednih izbora, što je potvrdio i visoki zvaničnik HSP-a Stanko Primorac Ćane.

Naravno, govorimo samo o komplikovanosti pokretanja procedura. Kombinatorika glasova u Parlamentu Federacije odnosno Parlamentarnoj skupštini BiH je još kompleksnija.

Raskol dvije do jučer partnerske bošnjačke stranke ne znači samo trenutnu krizu u smjeni ministara i njihovih zamjenika, nego uvod u možebitnu dugotrajnu političku krizu obilježenu novom teškom retorikom i pravno-proceduralnim začkoljicama.

Tako se kao pitanje svih pitanja danas u Federaciji nameće ko će biti u vlasti, premda je, sudeći prema ozbiljnosti predstavnika MMF-a, najvažnije pitanje: Kako vratiti postojeće dugove i dobiti nova sredstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije