U državnim institucijama zabranjene mini suknje i oskudna odjeća

H. A.
U državnim institucijama zabranjene mini suknje i oskudna odjeća

Ako u narednim danima planirate posjetiti neke od državnih institucija, npr. Gradsku upravu, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine, Sud BiH, Tužilaštvo BiH ili pak Kantonalno tužilaštvo - dobro razmislite šta ćete obući, kako vas ne bi vratili s ulaza ili možda zabranili pristup.

U nabrojanim insitucijama, kako su za Radiosarajevo.ba potvrdili, važe određena pravila ponašanja, odnosno postoji kodeks koji se mora poštovati.

Svaki posjetitelj koji ga se ne bude pridržavao ili se ne bude ponašao na odgovarajući način može odmah biti udaljen iz prostorija državnih institucija i nakon toga mu može biti zabranjen pristup.

U državnim institucijama postoje posebna pravila za oblačenje, tj. oskudna odjeća ne dolazi u obzir.

"Oblačenje koje se smatra provokativnim ili pokazivanje potencijalno uznemirujućih, uvredljivih simbola ili slika nije dopušteno", isto je pravilo i za Gradsku upravu, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine, Sud BiH, Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo KS-a.

Posjetiocima u navedene institucije nije dozvoljeno da uđu u mini suknjama, kratkim hlačama, ljetnim majicama s tankim bretelama i slično.

"Kada je riječ o obući, nije dozvoljena obuća otvorenih stopala, kao ni drugi odjevni predmeti koji ne priliče radnom okruženju u pravosudnim institucijama", kazali su iz ovih državnih institucija.
 
Također, kada je riječ o uposlenicima, oni su dužni poštovati Kodeks poslovnog ponašanja kojim je jasno definiran način oblačenja (dress code).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije