Odgovori iz KCUS-a: Ukidamo bespotrebna šefovska mjesta

Fena
Odgovori iz KCUS-a: Ukidamo bespotrebna šefovska mjesta
Avaz / Ilustracija
Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu trenutno se provodi nova sistematizacija radnih mjesta u cilju racionalizacije troškova.

Razlog toga je, navode iz bolnice, što je bio formiran veliki broj službi i odjeljenja, da su šefovi imali visoke plaće, da je radna snaga bila je neravnomjerno raspoređena, a da je obim poslova bio sveden na minimum.

"S toga se radi na objedinjavanju pojedinih odjeljenja, ukidanju bespotrebnih šefovskih mjesta, te pravilnoj i racionalnoj preraspodjeli radne snage, što će u konačnici rezultirati boljom i kvalitetnijom uslugom našim pacijentima" navodi se u saopćenju.

Također naglašavaju da niko od uposlenih ljekara i medicinskog osoblja neće ostati bez radnog mjesta, na koje će biti raspoređen u skladu sa svojom stručnom spremom i Zakonom propisanim odredbama.

"Odlazak ljekara i medicinskog osoblja iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu je njihov lični izbor te odgovorno tvrdimo da nema nikakve veze s navodnim "zastrašivanjima" ili pritiscima, kako se to navodi u pojedinim medijima. I ranije se dešavalo da su ljekari odlazili iz KCUS-a, da su novi zapošljavani, te je to potpuno normalna pojava u svim ustanovama "navodi se u saopćenju.

Iz bolnice navode da dolazak novog menadžmenta nema nikakve veze s njihovim izborom, te da se novi menadžment jedino može "kriviti" za odgovoran i predan rad.

Smatraju da se dolaskom novog menadžmentom ukida bahatost i samovolja, te se uvodi red, kako bi omogućili što kvalitetnije usluge liječenja i ugodniji boravak našim pacijentima u KCUS-u, a što i jeste svrha postojanja zdravstvenih ustanova.

"Ukidanje privatne prakse je sastavni dio promjena, želimo li ići putem napretka i razvoja, te prije svega ide u korist pacijenata. O ovom pitanju se ne odlučuje u KCUS-u, već u nadležnim institucijama vlasti, a mi ćemo svakako podržati Odluku o ukidanju dvojne prakse, kao i svaku Odluku naših vlasnika koja ide u korist pacijentima. Također, nećemo dozvoliti da uposleni doktori KCUS-a, u radno vrijeme, rade u privatnim klinikama" ističu iz bolnice.

Također dodaju da je Klinika urgentne medicine najfrekventnija klinika u KCUS, kroz koju dnevno prođe i do 300 pacijenata. S premorenim ljekarima i osobljem, neservisiranom i preiskorištenom opremom, dolazi u pitanje i kvaliteta zdravstvene usluge koja je pružena.

"S toga, imajući u vidu činjenicu da u Općoj bolnici postoje apsoluto svi uvjeti za rad Urgentnog centra, dva dana u sedmici, pacijenti se preusmjeravaju u Opću bolnicu. Tokom ta dva dana ljekari i medicinsko osoblje KUM-a mogu se odmoriti, oprema se može očistiti, kako bismo tokom pet narednih dana u sedmici pružili maksimalno kvalitetne usluge svim pacijentima, jer oni to zaslužuju. Dakle, ova odluka nije donesena iz samovolje ili loše namjere, već isključivo i prvenstveno u korist naših pacijenata, u što će se sigurno i sami uvjeriti"kazali su iz KCUS.

Također dodaju da procedura "zlatni sat" nije ukinuta, da se redovno provodi u KCUS-u te da je bilo određenih smetnji u pogledu nedostatka kadrova, ali da su pravilnom preraspodjelom i organizacijom posla uspješno prevazišli smetnje.

Govoreći o dugovanjima, ističu da ona trenutno iznose oko 100 miliona KM.

"Dugovanja su godinama gomilana, te nam trenutna situacija izuzetno otežava rad. Međutim, pravilnom organizacijom rada i provođenjem gore navedenih mjera, kao i saradnjom s našim dobavljačima, nastojati ćemo smanjiti dugovanja"navodi se.

Također naglašavaju da je nerealno očekivati da novi menadžment riješi sve probleme u okviru četiri mjeseca, koje raniji menadžmenti nisu uspjeli riješiti za 10 godina rukovođenja, ali da mogu obećati svim korisnicima usluga da će raditi predano i odgovorno, da će stati u kraj malverzacijama i bahatosti, te da će učiniti maksimalne napore u obezbijeđivanju što kvalitetnijih zdravstvenih usluga svim pacijentima, saopćeno je iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije