Odgođeno suđenje za zločine u Bugojnu

Radiosarajevo.ba
Odgođeno suđenje za zločine u Bugojnu

Skoro pola godine od početka iznošenja materijalnih dokaza Tužilaštva, Sud BiH odgodio ročište na suđenju četvorici optuženih za zločine nad hrvatskim civilima u Bugojnu, jer odbrane tvrde kako im „nedostaje oko pedeset materijalnih dokaza koje Tužilaštvo namjerava uvrstiti“.

„Ja sam jučer u 14:30 od Tužilaštva dobio spisak dokaza koji se namjeravaju uvrstiti danas, koji je obiman i neselektivan. Taj spisak ide od broja 36 do 808. Nazvao sam klijenta i uporedo smo radili i pokušali izdvojiti te dokaze. Radio sam do pola tri ujutro i nisam sposoban ni da govorim. Međutim, mi smo utvrdili da nam nedostaje oko 50 materijalnih dokaza“, kazao je Fahrija Karakin, branilac trećeoptuženog Enesa Handžića.

Uz Handžića, Tužilaštvo BiH tereti Nisveta Gasala, Musajba Kukavicu i Senada Dautovića zaučešće u zlostavljanju i zatvaranju u logore, te mučenju, ubistvima i prisiljavanju na prinudni rad hrvatskih civila u Bugojnu tokom 1993. i 1994. godine.

Prema navodima optužnice, Gasal je bio upravnik, a Kukavica komandir obezbjeđenja logora na fudbalskom stadionu “Iskra”, u kojem je u nehumanim uslovima bilo zatočeno oko 300 Hrvata, dok je Handžić bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 307. brigade Armije BiH, te pripadnik službe bezbjednosti Operativne grupe Zapad, a Dautović pripadnik Objedinjene komande Armije BiH, a jedno vrijeme i načelnik Stanice javne bezbjednosti Bugojno.

Sud zabrinut "neprofesionalnim" načinom vođenja postupka

Tužiteljica Slavica Terzić je istakla da su svi materijalni dokazi „dostavljeni odbranama pri podizanju i spajanju optužnica“, te da je spisak dokaza koje namjerava uvrstiti na ovom ročištu dostavljen tek u utorak, 3. novembra, zbog „obaveza na drugim predmetima“.
Predsjedavajući sudskog vijeća Davorin Jukić kazao je na ovom ročištu kako je „neozbiljno“ od Tužilaštva pozivati se na rad u drugim predmetima kako bi se opravdalo „neipunjavanje obaveza u ovom predmetu“.

„Sugerišem da se ta praksa ne ponavlja. Odbrana i sudsko vijeće također imaju druge predmete, ali to nije razlog da se blagovremeno na obavljaju obaveze“, dodao je Jukić.

Sutkinja Patricia Whalen također je dodala da je Sud zabrinut „neprofesionalnim“ načinom vođenja postupka.

„Godinama radim kao sudija i nikada nisam čula da se kao razlog za neispunjene obaveze daje rad na drugim predmetima. Kazala bih Tužilaštvu, da ukoliko nije spremno da vodi svoj predmet, neka odustane od njega“, zaključila je sutkinja Whalen.

Sud je ročište za izlaganje materijalnih dokaza zakazao za 11. novembar, te je naložio Tužilaštvu da do petka, 6. novembra, dostavi odbranama, optuženima i Sudu konačnu listu materijalnih dokaza, kao i fotokopije tih dokaza, kako bi se "izbjegli problemi“.

Optužnica protiv Gasala i Kukavice potvrđena je u septembru 2007. godine, a protiv Handžića i Dautovića u decembru iste godine. Suđenje četvorici je počelo u februaru naredne godine, nakon što je Sud donio odluku o spajanju dviju optužnica.

bim.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije