Odgođeno imenovanje glavnih tužilaca za kraj maja

Radiosarajevo.ba
Odgođeno imenovanje glavnih tužilaca za kraj maja
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće na današnjoj sjednici donijelo je odluku da odgodi imenovanje tužilaca za kraj mjeseca maja kako bi se svi članovi VSTV-a mogli upoznati sa programima kandidata.

Članovi VSTV-a danas su trebali imenovati glavne tužioce u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom Kantonu, Posavskom i Unsko-sanskom kantonu.

Kandidati su danas trebali iznijeti svoje programe rada, ali pojedini članovi Vijeća istaknuli su da nisu spremni na odluku jer nisu dobili, ili na vrijeme nisu dobili programe rada kandidata.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija rekao je da je on lično spreman, ali da se neće forsirati izbor ako ostali članovi Vijeća nisu spremni.

Kad je u pitanju Tužilaštvo Kantona Sarajevo glavni kandidati za glavnog tužitelja Kantona Sarajevo su Sabina Sarajlija, Sanin Bogunić i Sead Kreštalica. Oni će sutra biti prisutni na sjednici VSTV-a s članovima ovog vijeća kada će imati priliku da predstave predviđeni plan i program rada u svom petogodišnjem mandatu.

Kantonalno tužilaštvo predstavlja i vodi Glavni kantonalni tužilac sa tri zamjenika, koji obavljaju zadatke koje im povjeri Glavni kantonalni tužilac, te za izvršenje istih odgovaraju Glavnom kantonalnom tužiocu. Mandat Glavnog kantonalnog tužioca i njegovih zamjenika je pet godina, nakon čega mogu biti ponovo imenovani.Mandat kantonalnih tužioca je neograničenog trajanja, s tim što isti, jednako kao i Glavnom kantonalnom tužiocu i zamjenicima, može prestati u slučajevima podnošenja ostavke, navršavanju starosne dobi propisane za obavezan odlazak u penziju ili u slučaju da budu razriješeni dužnosti iz razloga utvrđenih zakonom.

 Pročitajte biografije kandidata. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije