Odgođena ocjena o ustavnosti

Radiosarajevo.ba
Odgođena ocjena o ustavnosti
Ustavni sud Republike Srpske iz proceduralnih razloga odgodio je danas odlučivanje o predmetima usaglašenosti Zakona o katastru Republike Srpske i Zakona o suzbijanju organiziranog i najtežih oblika privrednog kriminala s Ustavom tog bh.entiteta. 
 
Delegati Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a ranije su zatražili ocjenu ustavnosti Zakona o katastru u RS-u, ali je bez čekanja na krajnji ishod Uprava za geodetske i imovinskepravne poslove u RS-u počela njegovu primjenu, odnosno preuzimanje gruntovnica u sudovima u tom bh. entitetu. 
 
Iz Kluba Bošnjaka upozoravaju da je primjena ovog zakona udar na imovinu, jer zbog ratnih dešavanja, ogroman broj bošnjačkog naroda živi izvan Republike Srpske, Aneks 7. iz Dejtonskog mirovnog sporazuma nije proveden i nema uvjeta za održivi povratak. 
 
Zakon o katastru od samog njegovog usvajanja, 22. februara u Narodnoj skupštini, pratili su surotstavljeni stavovi, ali je prihvaćen glasovima vladajuće većine u RS-u iako su OHR i Vijeće za implementaciju mira u BiH, osim Rusije, upozorili da se nalogom visokog predstavnika od 5. januara zabranjuje svaka promjena prava vlasništva nad državnom imovinom do konačne odluke Ustavnog suda BiH. 
 
Nakon što je prošao sve stepenice usaglašavanja, jer su bošnjački delegati stavili ranije i veto na njegovu primjenu, Zakon je dobio zeleno svjetlo na Ustavnom sudu RS-a, ali je predsjednik te najviše pravosudne istance u RS-u Mirko Zovko kazao da sporni zakon treba da bude predmet ocjene ustavnosti, jer se tiče svih građana, a ne povrede vitalnog nacionalnog interesa. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije