Odgođen početak suđenja Živku Budimiru

Radiosarajevo.ba
Odgođen početak suđenja Živku Budimiru

Početak suđenja Živku Budimiru, predsjedniku Federacije BiH, po optužnici kojom se tereti za nedozvoljeno držanje oružja, odgođen je danas u Općinskom sudu Sarajevo usljed zdravstvenih problema optuženog, koji se zbog medicinskog tretmana nalazi u Zagrebu.

Novo ročište za početak suđenja u ovom predmetu zakazano je za 20. septembra.

Kako je Sud obavijestio Budimirov branitelj, advokat Ragib Hadžić, njegov branjenik ima određene zdravstvene probleme odranije, navodeći da se, vjerovatno, radi o "ratnim uspomenama".

Advokat Hadžić je kazao da će Sudu, u međuvremenu, biti dostavljena relevantna medicinska dokumentacija.

Sudija Sedin Idrizović prihvatio je obrazloženje odbrane, budući da se Budimir dosad uredno odazivao na pozive Suda, te naložio njegovom advokatu da do 3. septembra dostavi dokaze o medicinskoj intervenciji kod optuženog i njenoj nužnosti.

Prema optužnici Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su 26. aprila, tokom pretresa Budimirovog ureda u zgradi Predsjedništva BiH, pronašli pištolj "češka zbrojovka" sa sedam metaka, za koji, navodno, ne posjeduje odobrenje.

U vezi s tim, tereti se za krivično djelo iz člana 52., stav 1., tačka a) Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Kantona Sarajevo, javila je Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije