Odbrana zatražila oslobađanje Zijada Turkovića

Radiosarajevo.ba
Odbrana zatražila oslobađanje Zijada Turkovića

Iznošenjem završnih riječi odbrane prvooptuženog, u srijedu je u Sudu BiH nastavljeno suđenje u predmetu Zijad Turković i drugi, čiji se akteri terete za organizirani kriminal, odnosno za više teških krivičnih djela.

Odbrana Zijada Turkovića, naime, smatra da bi mu usljed nedostatka dokaza, trebalo izreći oslobađajuću presudu, navodeći da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo njegovu krivnju.

Advokat prvooptuženog, advokat Fahrija Karkin, koji je ovaj prijedlog predočio Sudskom vijeću, zastupa tezu da se optužbe protiv njegovog branjenika  temelje na "nezakonitim dokazima".

Karkin otkrio identitet zaštićenog svjedoka

Advokat Karkin navodi da optužba "prati" pogrešan trag, te da se zasniva na iskazu "zaštićenog svjedoka", čiji je identitet otkrio u sudnici, ustvrdivši "da se zapravo radi o svjedoku-pokajniku kojem je dat imunitet od krivičnog gonjenja, te protiv koga bi, zbog  laži, iznesenih  na račun njegovog branjenika, trebalo otvoriti krivični postupak".

Karkin je iznio niz procesnih i drugih primjedbi na račun Tužilaštva, ali i Sudskog vijeća, za koje je ranije tražio izuzeće, pozivajući se na odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH (ZKP).

On tvrdi i da je Tužilaštvo pokušalo uskladiti iskaze svjedoka, te da je neopravdano isključivana javnost u ovom predmetu, kao i da je prvooptuženi Turković iznimno često isključivan s pretresa, bez opomene i valjanog rješenja.

Karkin navodi da je optužba izvela sve dokazne prijedloge te da je za to potrošeno 90 posto vremena, a da je odbrani uskraćeno to pravo, reduciranjem dokaza na svega 10 posto u odnosu na predložene, ukazujući na nejednak tretman strana u postupku. 

Usto, navodi Karkin, cijeli sudski proces u ovom slučaju propraćen je iznošenjem brojnih neistina u medijima u odnosu na prvooptuženog, njegovu suprugu i njega (Karkina) lično, te da je "ta propaganda" rezultirala i brojnim prijetnjama i pritiscima. 

Optužnicom, koju je Sud BiH potvrdio 16. juna 2011. godine, prvooptuženi Zijad Turković se tereti za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama, zločinačka organizacija, razbojništvo, iznuda, produženo krivično djelo pranje novca, ubistvo, izazivanje opće opasnosti, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, dogovor za počinjenje krivičnih djela, pripremanje krivičnog djela i teško ubistvo.

Suoptuženici u ovom predmetu su Saša Stjepanović, Nijaz Zuban, Muamer Zahitović Hilmija Mašović, Milenko Lakić i Fadil Aljović, koji se, također, terete za organizirani kriminal u vezi sa više teških krivičnih djela.

Advokat Karkin će, kako je najavljeno, iznošenje završnih riječi nastaviti sutra, kada bi trebao  pristupiti analizi subjektivnih i objektivnih dokaza, javlja Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije