Odbor za saobraćaj i turizam Evropskog parlamenta o ukidanju sezonskog pomicanja sata

Radiosarajevo.ba
Odbor za saobraćaj i turizam Evropskog parlamenta o ukidanju sezonskog pomicanja sata
Arhiv / Brzo sprovođenje odluke već naišlo na probleme

Sezonsko pomicanje sata iako su to rijetki očekivali uzburkalo je strasti u Evropskoj uniji.

Odbor za saobraćaj i turizam Evropskog parlamenta u ponedjeljak će glasati o prijedlogu ukidanja sezonskog pomicanja sata.

Evropska komisija predložila je 12. septembra prošle godine ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata za cijelu Evropsku uniju 2019., a zemljama članicama prepušteno je da odluče hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Prema tom prijedlogu ova je godina trebala biti posljednja u kojoj se pomiču kazaljke dva puta godišnje. Iako se očekivalo da će prijedlog proći lako, on je prouzrokovao brojna pitanja i nije dobio jednoglasnu podršku.

Ministri saobraćaja zemalja članica EU odlučili su odgoditi ukidanje sezonskog pomicanja sata do 2021. S druge strane, Odbor za industriju, istraživanje i energetiku zatražio je odgodu do kraja marta sljedeće godine. 

Konačno mišljenje Evropskog parlamenta o tom pitanju trebalo bi biti usvojeno na sljedećoj plenarnoj sjednici sredinom ovog mjeseca u Strasbourgu.

Tek nakon toga mogu krenuti završni pregovori između Evropskog vijeća i Parlamenta, prenosi Patria

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije