Odbor regija

Radiosarajevo.ba
Odbor regija

Zgrada Odbora regija u Briselu (Foto: Odbor regija)

Odbor regija (Committee of the Regions – CoR) je institucija, osnovana Ugovorom iz Maastrichta 1992. godine, koja na evropskom nivou zastupa interese lokalnih i regionalnih vlasti. Prije je Odbor imao 222 člana, a Ugovorom iz Nice predviđeno je da broj njegovih članova može biti maksimalno 350. Zavisno od veličine, za svaku državu je broj članova unaprijed predviđen, kako to nalaže evropski princip nacionalnih kvota.

Članove Odbora predlažu vlade država članica, a imenuje ih Vijeće Evropske unije na obnovljivi mandat od četiri godine. Nakon proširenja Unije na 25 članica Odboru regija pridružili su se i članovi iz novih država proširene Unije.

Članovi Odbora imaju politički mandat na lokalnoj/regionalnoj razini u svojoj državi. Budući da žive i u vlastitim regijama u stalnom su dodiru s stavovima i interesima regija koje predstavljaju. pa tako na sastancima Odbora regija, donose mišljenja i poglede vlastite regije ili lokalne zajednice u središte evropskih procesa odlučivanja.

Formiranje i djelovanje Odbora trebalo je riješiti dva vrlo važna pitanja: prvo, oko tri četvrtine evropskih zakona odnosi se na lokalni ili regionalni razini, pa je logično da lokalne i regionalne vlasti hoće imati pravo glasa pri donošenju novih evropskih zakona; drugo, postojala je bojazan da će s razvojem Unije javnost biti sve više isključena iz tog razvoja. Upravo je Odbor regija trebao premostiti taj veliki jaz.

Osnivački ugovor obvezuje Komisiju i Vijeće da kada zakonodavni prijedlozi mogu utjecati na lokalne i regionalne interese konsultiraju Odbor regija prije donošenja konačne odluke. Ugovor indikativno navodi neka područja kao područja od lokalnog i regionalnog interesa: ekonomsku i socijalnu koheziju, transevropske infrastrukturalne mreže, zdravstvo, obrazovanje i kulturu, politiku zapošljavanja, socijalnu politiku, zaštitu okoline, profesionalno usavršavanje i saobraćaj. Međutim, i izvan tih područja Komisija, Vijeće i Parlament mogu konsultirati Odbor regija u pitanjima za koja smatraju da bi mogla utjecati na regije i lokalna područja.

Osim na zahtjev institucija Unije, Odbor regija ovlašten je davati mišljenja i na vlastitu inicijativu. Također usvaja rezolucije o bitnim političkim pitanjima.

Odbor djeluje kroz šest specijaliziranih komisija, sastavljenih od članova Odbora regija koji analiziraju prijedloge o kojima Komisija, Vijeće ili Parlament konsultiraju Odbor. One sastavljaju nacrt mišljenja u kojem je izraženo slaganje ili neslaganje s prijedlogom Komisije. O nacrtu se raspravlja na jednom od pet plenarnih zasjedanja koja se održavaju svake godine. Ako većina usvoji nacrt, on se kao mišljenje prosljeđuje Komisiji, Parlamentu i Vijeću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije