Odbijeni amandmani Bošnjaka i Hrvata o nacionalnoj zastupljenosti u MUP-u RS-a

Fena
Odbijeni amandmani Bošnjaka i Hrvata o nacionalnoj zastupljenosti u MUP-u RS-a
FOTO: AA / Nada Tešanović i Kemo Čamdžija
Na sjednici Vijeća naroda RS-a danas nisu prihvaćeni amandmani klubova Bošnjaka i Hrvata.

Oni su tražili da se u policiji RS-a ispoštuje nacionalna struktura zaposlenih po popisu iz 1991. godine te da direktor policije RS-a i njegov zamjenik ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda.

Ova dva kluba pokrenula je procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa naroda koje predstavljaju na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u.

Predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a Nada Tešanović je istakla na pres-konferenciji da će, nakon što nije postignuta saglasnost na Vijeću, o ovom pitanju raspravljati Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a.

Ukoliko dogovor ni tada ne bude postignut, konačnu riječ o ovom zakonu dat će Ustavni sud RS-a.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a Kemo Čamdžija je potvrdio danas da se šest amandmana Kluba Bošnjaka i jedan Kluba Hrvata odnose na potrebu da se ispoštuje nacionalna struktura zaposlenih u MUP-u RS-a, prema popisu iz 1991. godine, kako to stoji i u Ustavu RS-a, kao i da direktor policije i njegov zamjenik ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda.

"Obrazloženje predstavnice MUPRS-a govori da bi to značilo diskriminaciju, a mi smo mišljenja da je diskriminacija ako su zaposleni samo iz jednog konstitutivnog naroda", rekao je Čamdžić.

Isti zakon je nedavno bio u skupštinskoj proceduri. Iako usvojen u parlamentu, zaustavljen je tada vetom Kluba Bošnjaka, ali iako je dobio podršku na zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a, predsjednik entiteta Milorad Dodik odbio je da ga potpiše i vratio ga je u parlament na ponovno odlučivanje.

Međutim, na ponovljenom glasanju nije dobio podršku.

Dodik nije potpisao ukaz o proglašenju ovog zakona, na koji su, na zajedničkoj sjednici Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a usvojeni amandmani Kluba Bošnjaka o nacionalnoj zastupljenosti u MUP-u RS-a po popisu iz 1991. godine.

Vlada je potom predložila novi zakon, a parlament ga usvojio.

Tim zakonom navedeno je da pri zapošljavanju treba da se ispoštuje zadnji popis.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije