Odbijene žalbe: Bez 'novih Hrvata i novih ostalih' u državnim institucijama

Radiosarajevo.ba
Odbijene žalbe: Bez 'novih Hrvata i novih ostalih' u državnim institucijama

Apelacioni odjel Suda Bosne i Hercegovine potvrdio je odluku Centralne izborne komisije BiH kojom je odbijena žalba Edhema Fejzića, zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i Muamera Omanovića, zastupnika u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, javila je Anadolu Agency (AA).

Važno je da nije Bošnjak 

CIK je odbio ovjeru kandidatske liste zastupnika Edhema Fejzića za izbor delegata iz reda ostalih iz Skupštine Zeničko-dobojskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH jer se predloženi kandidat na lokalnim izborima 2012. godine izjasnio kao Bošnjak.

Muamer Omanović se 2010. godine izjasnio kao Bošnjak, a 2014. želio ući u Dom naroda kao - Hrvat

Odbijena je i ovjera kandidatske liste zastupnika Muamera Omanovića za izbor delegata iz reda hrvatskog naroda u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde jer se predloženi kandidat na općim izborima 2010. izjasnio kao Bošnjak.

Ovim su otklonjene sve prepreke da skupštine Zeničko-dobojskog i Bosansko-podrinjskog kantona provedu izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

CIK BiH je ranije odbacio i kandidatsku listu zastupnika Emira Frašte za izbor delegata iz reda ostalih u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, jer prema odredbama Izbornog zakona BiH iz navedenog kantona se ne biraju delegati iz reda ostalih. On nije podnosio žalbu na donesenu odluku.

U Dom naroda Parlamenta bh. entiteta Federacija BiH do sada je iz pet, od deset kantona, izabrano svega 20 delegata, od potrebnih 58 što jasno pokazuje da će formiranje vlasti u tom entitetu ozbiljno kasniti, odnosno da je upitno da li će biti okončan njen izbor i u prvim mjesecima 2015. godine.

Kako je potvrđeno za AA u CIK-u BiH, do danas nije stigao materijal iz kantonalnih skupština koji se odnosi na provođenje izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH kako bi se pristupilo utvrđivanju rezultata.

Od Doma naroda Parlamenta bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine ovisi kada će se na toj razini izabrati čelni ljudi izvršne vlasti - predsjednik i potpredsjednici koji treba da predlože mandatara za sastav nove entitetske vlade.

Prema analizi AA, do sada je u Dom naroda Parlamenta FBiH izabrano 11 izaslanika iz hrvatskog, po četiri delegata iz bošnjačkog i srpskog, te svega jedan delegat iz reda ostalih.

Kantonalna zakonodavna tijela biraju 58 delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, po 17 iz bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda i sedam iz reda ostalih.

Predstavnike u Dom naroda Parlamenta bh. entiteta FBiH do sada su izabrale skupštine Zapadnohercegovačkog, Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog, Srednjobosanskog i Kantona 10 (Livanjskog). Centralna izborna komisija BiH utvrdila je rezultate provedenih izbora za delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH.

CIK neće potvrđivati rezultate izbora sve dok izbor delegata u Dom naroda Parlamenta bh. entiteta FBiH ne provede i preostalih pet kantona. 

Rok od mjesec dana utvrđen Izbornim zakonom BiH do kojeg su kantonalne skupštine u bh. entitetu FBiH trebale okončati proceduru izbora delegata/izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH je 10. decembra, a taj proces još uvijek nije okončan u potpunosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije