Odbijena žalba na pritvor Mevlida Jašarevića

Radiosarajevo.ba
Odbijena žalba na pritvor Mevlida Jašarevića

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu odbrane na jednomjesečni pritvor određen Mevlidu Jašareviću, koji se sumnjiči za teroristički napad na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u BiH, potvrdio je u subotu Feni Jašarevićev branitelj po službenoj dužnosti, advokat Senad Dupovac.

Po njegovim riječima, odbrani je u subotu uručeno sudsko Rješenje o odbijanju žalbe na pritvor, tako da Rješenje kojim se Jašareviću određuje pritvor u trajanju od 30 dana i dalje ostaje na snazi.

Odbrana je u žalbi predložila da se Jašareviću, umjesto pritvora, izreknu mjere zabrane - zabrana napuštanja boravišta, oduzimanje ličnih dokumenata, zabrana kontakta s drugim osobama, potencijalnim svjedocima i osumnjičenim...

Dupovac pojašnjava da je spomenuta odluka Suda očekivana, s obzirom na težinu krivičnog djela za koje se njegov branjenik sumnjiči.

Sud je, naime, u obrazloženju detaljno naveo razloge zbog kojih se žalba odbrane odbija, uključujući bojazan od bjekstva osumnjičenog, te okolnost da se radi o ranije osuđivanoj osobi.

Advokat Dupovac, nadalje, navodi da odbrana još nije dobila dokaze kojima Tužiteljstvo raspolaže, uključujući snimke cijelog događaja, a što je neophodno kako bi odbrana mogla prići planiranju strategije odbrane, uključujući i izvođenje  određenih vještačenja.

Inače, pritvor za osumnjičenog određen je zbog bojazni od bijega te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati krivični postupak, odnosno ponoviti krivično djelo, sakriti dokaze, utjecati na svjedoke ili saučesnike, kao i radi opće sigurnosti građana.

Mevlid Jašarević pucao je 28. oktobra, iz kalašnjikova na Ambasadu SAD-a u Sarajevu, kada je teško ranjen jedan pripadnik policije, a ozljedu je zadobio i sam osumnjičeni koji je tada pogođen snajperskim hicem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije