Odbijen zahtjev: Zločinac Ratko Mladić neće biti prebačen na liječenje u Srbiju

24
Radiosarajevo.ba
Odbijen zahtjev: Zločinac Ratko Mladić neće biti prebačen na liječenje u Srbiju
FOTO: EPA / Ratko Mladić

Zahtjev da se krvnik i ratni zločinac, koji služi doživotnu kaznu zatvora zbog zločina i genocida koji je počinio u Bosni i Hercegovini, Ratko Mladić prebaci na dalje liječenje u Srbiju je - odbijen.

Informaciju je za medije u bosanskohercegovačkom entitetu RS potvrdio njegov sin Darko Mladić, koji se sinoć vratio iz Haga.

On je kazao da su mu tamošnji ljekari poručili da se Mladiću stanje popravlja, kao i da oni smatraju da mogu dobro da ga oporave da bi se vratio u ćeliju.

Film 'Kiss the Future' prikazan u sjedištu Kongresa SAD, prisustvovao  i Željko Komšić

Film 'Kiss the Future' prikazan u sjedištu Kongresa SAD, prisustvovao i Željko Komšić

"Ja nemam povjerenja u njihove doktore, ali na njihovu odluku nemamo pravo žalbe. Nastavićemo da šaljemo ljekare i da reagujemo što je brže moguće na njegove promjene", rekao je Darko Mladić.

Ponovio je kako on smatra da je stanje krvnika "vrlo kritično i da je on veoma slab". Optužio je i tamošnje ljekare za greške u liječenju zločinca.

Podsjetimo, Ratko Mladić je ratni zločinac i bivši komandant i general snaga tzv. vojske Rs u periodu 1992. do 1995. godine. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju prvostepenom presudom 24. novembra 2017. osudio ga je na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida, počinjenih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. Sud je odbio žalbu te ga pravosnažno osudio na doživotnu kaznu zatvora 8. juna 2021. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije