Za obustavu postupka / Haški tribunal odbio još jedan zahtjev Ratka Mladića

22. 09. 2016. u 19:45:00 Fena

Shares: 0

Raspravno vijeće Haškog tribunala (ICTY) odbilo je kao neutemeljen zahtjev odbrane Ratka Mladića za obustavu postupka zbog navodne “sistematske pristrasnosti” tog suda na štetu optuženog.

U odluci, koju je potpisao predsjedavajući sudija Alphons Orie, Vijeće navodi da “odbrana nije dokazala da je prekršeno pravo optuženog na pravično suđenje”.

"Stoga, nema osnova da se naloži obustava postupka ili da se proces proglasi ništavnim" zaključilo je Vijeće.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) general Mladić optužen je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladićeva odbrana je krajem jula zatražila da postupak bude privremeno obustavljen ili da proces bude proglašen ništavnim zbog “sistematske pristrasnosti” Tribunala na štetu optuženog.

Odbrana je taj zahtjev utemeljila na tvrdnjama da su pristrasni predsjedavajući sudija Orie i član Vijeća Christoph Flügge zbog ranijih osuđujućih presuda koje su izrekli Mladićevim podređenima.

Za sudije Carmela Agiusa i Theodora Merona, koji su i predsjednici Tribunala i Mehanizma koji ga nasljeđuje, Mladićeva odbrana je tvrdila da su pristrasni zbog izjava koje su davali prije i poslije njegovog hapšenja, kao i osuđujućih presuda Mladićevim saradnicima u čijem su donošenju učestvovali kao članovi Žalbenog vijeća.

Sve sudije su time, po odbrani, Mladića unaprijed “proglasile krivim”.

Kao dokaz za “sistemsku pristrasnost” Tribunala, Mladićevi advokati naveli su i to što su pravni saradnici sudija već učestvovali u sačinjavanju presude bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, osuđenom za zločine koji se i Mladiću stavljaju na teret.

Odbijajući taj zahtjev, Raspravno vijeće je ustanovilo da je “odbrana propustila da dovoljno konkretno objasni kako je ta navodna pristrasnost uticala na pravo optuženog na pravično suđenje”.

Predsjednik Tribunala Agius ranije je već odbio zahtjev Mladićevih zastupnika za izuzeće sudija, kao i da su bespredmetne tvrdnje da su sudije Žalbenog vijeća – koje nije ni određeno jer nije ni počeo taj postupak – pristrasne.

Raspravno vijeće danas je podsjetilo i da je, početkom jula, naglasilo da je uloga sudijskih pravnih saradnika isključivo da pružaju pomoć sudijama, a da “donošenje odluka ostaje potpuno u nadležnosti sudija”.

Poslije današnje odluke sudija, do kraja procesa generalu Mladiću ostaje da optužba i odbrana do 25. oktobra ulože završne pisane podneske, te da, potom, od 5. do 15.  decembra održe završne riječi, javio je BIRN.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA