Od sutra glasanje za Žensku alternativnu vladu

Radiosarajevo.ba
Od sutra glasanje za Žensku alternativnu vladu


Helsinški parlament građana Banja Luka organizirat će od 1. do 20. augusta 2012. online glasanje za konačni sastav  Ženske alternativne vlade u Bosni i Hercegovini, prve takve Vlade u BiH.

Šta je to 'Ženska alternativna vlada BiH'

Glasanje će biti moguće na web stranici: www.zenskastranapolitike.hcabl.org.

Kandidatkinje su izabrane na osnovu njihovih impresivnih biografija, rada i zalaganja koji su prepoznati kao izuzetno kvalitetni u sredinama u kojima one djeluju

Na deset održanih sastanaka u Banja Luci, Sarajevu, Bihaću, Tuzli, Prijedoru, Mostaru, Zenici, Doboju, Bijeljini i Livnu, u periodu od decembra 2011. do juna 2012, predstavnice i predstavnici eminentnih nevladinih organizacija, koje iza sebe imaju višegodišnje iskustvo u oblasti promocije ženskih ljudskih prava i uopšte osnaživanja žena, predložili su veliki broj žena za potencijalne članice buduće Ženske alternativne vlade ili "vlade u sjeni".

Promocija stručnjakinja

Predložena imena i prezimena nalaze se na web stranici i svi zainteresovani moći će dati svoj glas i tako doprinijeti konačnom izboru Ženske vlade.

Formiranje Ženske vlade u BiH je jedna od aktivnosti projekta "Ženska strana politike" koji od oktobra 2011. godine uz finansijsku podršku Fondacije Instituta otvoreno društvo, realizira Helsinški parlament građana Banja Luka s ciljem osnaživanja žena iz političkih stranaka i organizacija civilnog društva kako bi mogle ravnopravno učestvovati u procesu odlučivanja i afirmisati koncept rodne ravnopravnosti u BiH.

Ženska alternativna vlada BiH, kao neformalni, ali respektabilni politički subjekt na političkoj sceni BiH, artikulirat će potrebe i stavove građanki i građana BiH i promovirati ženski stručnjački potencijal koji postoji, ali se u BiH ne koristi dovoljno, saopćeno je iz Helsinškog parlamenta građana Banja Luka, prenijela je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije