Od sljedeće godine skuplji smještaj na jadranskoj obali u Hrvatskoj?

E. Halimić
Od sljedeće godine skuplji smještaj na jadranskoj obali u Hrvatskoj?

Iako većina građana Bosne i Hercegovine s prvim snijegom razmišlja o zimskom odmoru negdje na planini uz skije ili bordove. Naši susjedi već razmišljaju o budućoj ljetnoj sezoni u kojoj će većina bh. građana ponovo pohrliti na jadransku obalu susjedne Hrvatske.

Kako prenosi portal Index.hr, Vlada Hrvatske privatnim iznajmljivačima smještaja uvodi obavezu koja nije postojala 20 godina.

„Privatni iznajmljivači uskoro će morati rekategorizirati svoje objekte, jer rekategorizacija nije obavljena više od 20 godina, a kategoriju bi pritom moglo promijeniti više od 20.000 smještajnih jedinica, rekao je u srijedu ministar turizma Hrvatske Gari Cappelli“, prenosi Index.hr.

Ministar je na Kongresu Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske podsjetio na nedavno stupanje na snagu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti na temelju kojega će uskoro krenuti rekategorizacija.

Praktično ovakva odluka Vlade Hrvatske mogla bi uticati i na godišnje planove bh. građana, jer će mnogi smještajni kapaciteti promijeniti svoju turističku kategoriju, a time i cijenu. Logično je očekivati da neki apartman koji ste iznajmljivali godinama pređe u višu kategoriju onda i cijena će preći u višu kategoriju.

„Vrijeme je da razmislimo što i u kojem smjeru s obiteljskim smještajem. Rekategorizacija će dati dobar rezime i više od 20.000 smještajnih kapaciteta bit će rekategorizirano, jer nisu rekategorizirani 20 i više godina. Hotelijeri svake četiri godine moraju obaviti rekategorizaciju pa mislim da je vrijeme da to napravimo i za privatni smještaj“, rekao je Cappelli.

Govoreći o aktuelnom stanju u turizmu, odnosno tekućoj turističkoj godini, spomenuo je i mogućnost smanjenja PDV-a u ugostiteljstvu, konkretno na dio koji se tiče ponude hrane.

Iznio je kako hrvatski turizam zapošljava oko 150.000 ljudi. Za potrebe sljedeće turističke sezone, naveo je, Hrvatskoj će trebati 15.000 radnika, što će se nastojati osigurati povećanim kvotama za strane radnike i prekvalifikacijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije