Od polovine maja počinje izgradnja dionice Koridora Vc vrijedna 36 miliona eura

Radiosarajevo.ba
Od polovine maja počinje izgradnja dionice Koridora Vc vrijedna 36 miliona eura
Ugovor o nastavku izgradnje zeničke zaobilaznice LOT 2 dionica Klopče - Donja Gračanica kod Zenice potpisan je danas u prostorijama poduzeća Autoceste FBiH.

Projekt izgradnje dionice ukupne dužine 5,78 kilometara vrijedan je 36 miliona eura.

Ugovor je potpisan između Ministarstva za promet i komunikacije FBiH, poduzeća Autoceste FBiH i kompanija koje će raditi na izgradnji dionice Koridora Vc od Klopče do Donje Gračanice.

"Potpisivanje ovog ugovora rezultat je napornog rada Vlade FBiH, jer su u međuvremenu donijete značajne odluke u cilju rješenja problema, zbog kojih u prethodnom periodu nije bio moguć nastavak izgradnje ove dionice. Dogovoren je kredit s EBRD-om u iznosu od 36 miliona eura, kojim je konačno zatvorena finansijska konstrukcija", rekao je na današnjoj press konferenciji ministar za promet i komunikacije FBiH Denis Lasić.

Početkom radova na ovoj dionici bit će otvoreno prvo gradilište na Koridoru Vc za novi investicioni ciklus vrijedan 892 miliona eura.

"Prve tranše tog dogovora su već u proceduri i odnose se na 36 miliona eura za ovu dionicu i 40 miliona eura za drugu fazu dionice Svilaj - Odžak. Ostatak sredstava je vezan za izgradnju ceste od Mostara iz pravca sjevera i iz pravca juga", rekao je ministar Denis Lasić.

Prošle godine je Bosni i Hercegovini odobren grant od 22 miliona eura za prekogranični projekt za most na Savi i autocestu kod Svilaja. Izgradnja autoceste Mostar jug - Počitelj i Zenica sjever - Žepče jug kandidati su BiH za finansiranje putem investicijskog okvira zapadnog Balkana, a konačno zatvaranje finansijske konstrukcije očekuje se u septembru u Parizu.

Kako bi BiH dobila nova kreditna sredstva potrebno je donošenje strategije za promet, što bi omogućilo završetak projekta poput koridora Vc.

Kako je naveo ministar za promet i komunikacije FBiH, strategija je u izradi i očekuje se da će se završiti u narednih nekoliko sedmica.

"Povećanjem prihoda preduzeća Autoceste FBiH cilj je u naredne četiri godine izgraditi 2/3 koridora Vc", zaključio je ministar.

Direktor Euro-asfalt d.o.o. Hamed Ramić istaknuo je će ovaj projekt zaposliti 700 radnika i 100 inžinjera, te da će od ovog autoputa najveću korist imati lokalne zajednice.

Projekt uključuje i most preko rijeke Bosne, kao i dva tunela. Direktor je naveo da će radoviti biti komplicirani jer je izgradnja planirana na poznatom zeničkom klizištu.

Radovi na izgradnji počinju odmah, a rok za izgradnju je 30 mjeseci.

V.d. direktor JP Autoceste FBiH Jasmin Bučo je, između ostalog, prezentiratirao 13 novih projekata na Koridoru Vc kao i izvještaj o radu u proteklih pet mjeseci.

Najavljeno je i skoro potpisivanje ugovora na dionici Počitelj - Međugorje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije