Od početka godine uništeno 1.828 komada eksplozivnih sredstava

Radiosarajevo.ba
Od početka godine uništeno 1.828 komada eksplozivnih sredstava
Nakon agresije na BiH (1992-1995.), pa i poslije Drugog, čak i Prvog svjetskog rata, veliki dio BiH ostao je “zagađen” minama i neeksplodiranim ubojitim sredstvima.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), demineri, timovi za UES itd. u obavljaju svojih zadataka svakodnevno se, između ostalog, susreću sa brojnim aktivnostima i poslovima na zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara, u što svakako prioritetno spada uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava.

Od 1. januara do 15. maja 2018. godine timovi FUCZ uklonili su i uništili ukupno 1.828 komada eksplozivnih sredstava. Najviše zadataka u jednoj lokalnoj zajednici izvršeno je na području Grada Mostara – 49 što je više od polovine zadataka izvršenih u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

U ovom periodu timovi FUCZ realizirali su nekoliko tehnički zahtjevnih i sigurnosno složenih zadataka, kao što je spuštanje (u dva navrata) pripadnika timova za UES (uklanjanje eksplozivnih sredstava) u speleološke objekte – jame na području Goranaca kod Mostara na dubinu od 50 metara i Crijevčića kod Kladnja na dubinu od 20 metara odakle je izvučeno 10 komada odbačenih eksplozivnih sredstava.

U dvorištu porodične kuće u naselju Ritošići kod Gračanice pronađena je neeksplodirana kasetna bomba iz Drugog svjetskog rata. Kako je bomba bila osjetljiva za bilo kakvu manipulaciju, a nije mogla biti uništena na licu mjesta, nakon izvršene evakuacije stanovništva iz opasnog radijusa improvizovana je žičara od užadi kojom je bomba izmještena oko 40 metara dalje gdje je uništena kontrolisanom detonacijom.

Tri dana tri tima FUCZ čistili su zaostalu ratnu zemunicu-skladiše u Oseniku kod Hadžića i iz nje uklonili 47.000 komada pješadijske municije kalibra od 5,56 mm do 12,7 mm.

Pored svih navedenih poslova u periodu od početka aprila do polovine maja 2018. godine izvedena je i obuka tehničara za uklanjanje eksplozivnih sredstava na kojoj je obučeno 10 polaznika za izvršenje poslova uklanjanja i uništavanja eksplozivnih sredstava.

Sve navedene aktivnosti, pa i one ostale, pripadnici FUCZ nastavljaju i dalje izvršavati s ciljem zaštite stanovništva i njihove imovine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije