Od početka godine otkriveno 1.239 migranata u BiH, najviše u aprilu

Fena
Od početka godine otkriveno 1.239 migranata u BiH, najviše u aprilu
0 / Ilustracija/Arhiv
Službenici GP BiH od 1. 1. do 29. 4. 2018. godine u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkrili su 1.239 državljana zemalja visokog migracijskog rizika u suradnji s pripadnicima kantonalnih i entitetskih MUP-ova.

Uz navedeno, pripadnici GPBiH su 1.541 osobu spriječili da uđe u BiH na način da su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažiranja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji s Crnom Gorom i Srbijom, izvijestili su u ponedjeljak iz Granične policije BiH.

Od spomenutih 1.239 ilegalnih migranata u januaru ih je otkriveno 157, februaru 315, martu 340, a do 29. aprila 427. Osim toga, na samoj graničnoj liniji od ilegalnog prelaska državne granice, pripadnici GPBiH su od spomenute 1.541 osobe, u januaru odvratili 125, februaru 309, martu 503 i do 29. aprila 604 osobe.

Otkriveni ilegalni migranti dolaze iz slijedećih zemalja: Sirija 345, Pakistan 192, Libija 129, Afganistan 146, Iran 103, Irak 80, Palestina 68, Alžir 45, Maroko 26, Turska 16, Bangladeš 13, Tunis deset, po pet iz Kube i Indije, Albanija četiri, po dva iz Jordana, Egipta i Nigerije, po jedan iz Somalije, Kameruna, Centralnoafričke Republike i Jemena te 42 osobe sa područja Kosova.

Najveći broj ilegalnih migranata otkriven je na području Zvornika, Višegrada, Trebinja, Bratunca, Gacka, Velike Kladuše, Bijeljine, Bihaća te u manjem broju na području Brčkog, Foče, Posušja, Čapljine i Gruda.

Iz Granične policije BiH podsjećaju kako kontinuirano poduzimaju niz preventivnih i represivnih mjera i radnji u cilju nadziranja državne granice: ophodnje, nadzor i osmatranje, prikupljanje obavještajno-sigurnosnih podataka, postavljanje zasjeda i kontrolnih punktova, te provedbe operativnih akcija i mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama. Također, zbog registriranja većeg broja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata, GPBiH je uveo privremenu mjeru pojačane kontrole i obaveznog pregleda svih teretnih motornih vozila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije