Od Irineja do Potočara: Šta je Srebrenica liderima islamskog svijeta?

Radiosarajevo.ba
Od Irineja do Potočara: Šta je Srebrenica liderima islamskog svijeta?
Foto: SPC / Generalni sekretar Svjetske muslimanske lige u posjeti Srbiji

Piše: Faruk Vele

Generalni sekretar Svjetske muslimanske lige (MWL- Rabita) Mohammed al Issa, kako je najavljeno, predvodit će 9. februara delegaciju visokih zvaničnika tokom posjete lokacijama genocida u Srebrenici, nakon što je krajem januara posjetio i logor smrti u Auschwitzu u Poljskoj.

Poricanje genocida

Ovaj potez bivšeg saudijskog ministra pravosuđa mogao je biti dostojan pohvala, jer Auschwitz sredinom, a Srebrenica na kraju 20. stoljeća predstavljaju dvije crne tačke, mjesta na kojima je čovječanstvo posrnulo, kako bi rekao Mak Dizdar, do "samog dna i pada". Mogao je, dakle, da se čelniku jedne od vodećih islamskih organizacija u svijetu nije dogodio potez koji ukazuje na krajnje nerazumijevanje između dijela muslimanskog svijeta i Bosne i Hercegovine, Bošnjaka, Bosanaca...

Naime, samo tri dana prije dolaska u Srebrenicu, i to u godini u kojoj se obilježava 25. godišnjica najstrašnijeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, gensek Rabite posjetio je patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, odajući priznanje za razvijanje dijaloga (?!) onima koji su cijeli državni i crkveni sistem instrumentalizirali da bi genocid u julu 1995. godine u srednjem Podrinju minimizirali, sakrivali, spinovali..., ispunjavajući tako i posljednji, šesti element zajednički "svim genocidnim procesima" – poricanje!

Generalni sekretar Svjetske muslimanske lige u posjeti Srbiji - undefined

Foto: Predsjednik Srbije: Generalni sekretar Svjetske muslimanske lige u posjeti Srbiji

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Srbije, Vučić je "pozdravio aktivnosti Rabite sa ciljem promocije tolerancije, međuverskog dijaloga i poštovanja verskih prava".

Za to vrijeme visoki srbijanski zvaničnici poput premijerke Srbije Ane Brnabić i šefa diplomatije Ivice Dačića, na zgražanje cijelog civiliziranog svijeta, otvoreno negiraju genocid u Srebrenici, jasno, upravo uz podršku njihovog šefa Vučića, a al-Issinog domaćina, čovjeka koji, dakle, koristi sve raspoložive diplomatske, medijske i državne resurse da bi "dokazao" da u Bosni i Hercegovini i Srebrenici genocida nije bilo!

S druge strane, patrijarh Irinej, uz višegodišnji podršku idejama velikosrpskog nacionalizma, razbijanja Bosne i Hercegovine (sada i Crne Gore), otvoreno veliča osuđenog za genocid u Srebrenici, zločinca Ratka Mladića, uvjeren da je izrečena mu presuda, "kao i svaka druga protiv Srba", tu "jer silni svjetski moćnici rade vražja djela".

Čelnik Rabite u Beogradu nije osporio stavove ni Vučića ni SPC, niti im je ukazao na njihovu problematičan odnos prema Bosni i Hercegovini. Umjesto toga šejh Mohamed bin Abdul-Kerim Al-Issa je "zahvalio Patrijarhu srpskom Irineju na srdačnoj dobrodošlici i toplom prijemu, naglasivši značaj međuverskog mira i dijaloga u svijetu i regionu", kao da je razgovarao sa Dalaj lamom ili Nelsonom Mandelom.

Sol na rane

Nisu šejha Mohameda zanimale ni "neprimjerene i nedopustive kvalifikacije na račun islama i muslimana" patrjarha Irineja iz 2010. godine. Ono kada je govorio da "oni (muslimani), kada su u manjem broju umeju da se ponašaju i da budu korektni".

"Kada postanu ravni po broju, onda oni već dižu glavu, a kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak ili da se isele, ili da se priđe njima. To je filozofija islama", rekao je tada patrjarh Irinej, pa se kasnije i sam izvinjavao, ali svoje mišljenje, očito, nije mijenjao.

Nije čelnika Rabite, očito, zanimalo ni zašto je u brojnim navratima, pa i početkom ove godine Rijaset Islamske zajednice u BiH upozoravao javnost na izjave poglavara SPC, odnosno da ta crkva pokušava oživjeti ideju “velike Srbije”, ukazujući kako je takvo istupanje opasno i nedopustivo.

Generalni sekretar Svjetske muslimanske lige u posjeti Srbiji - undefined

Foto: Predsjednik Srbije: Generalni sekretar Svjetske muslimanske lige u posjeti Srbiji

“Posljednji javni istup patrijarha Irineja u kojem je, između ostalog, kazao da je 'Srbija gdje god žive Srbi', primljen je sa zabrinutošću i ogorčenjem među muslimanima u BiH i regiji”, navedeno je u saopćenju dostavljenom medijima iz Rjaseta IZ BiH u Sarajevu prije samo mjesec dana.

Umjesto toga generalnom sekretaru Rabite kao smokvin list poslužili su "velikdostojnici Islamske zajednice Srbije (IZS)", koji su visokog zvaničnika pratili i na Andrićevom vencu i u Patrijaršiji. Oni nemaju problem ni sa Vučićevim niti sa patrijarhovim stavovima.

Posljednji potezi čelnika Rabite otvaraju važna pitanja, među kojima i ono koliko su čelnicima islamskog svijeta zaista važne naše žrtve, uključujući i žrtve Srebrenice, ili je sve samo predstava za muslimanske mase?

Nasuprot tome stoje sasvim jasni, praktični interesi, gdje BiH nema kao faktora, ali itekako ima Srbije.

Kako god, generalni sekretar Rabite bi tokom posjete Memorijalnom centru Potočari u najmanju ruku trebao zatražiti halala od majki Srebrenice, čije otvorene rane upravo razni irineji, vučići, dačići, šešelji i brnabićke... već predugo sole, dok svijetu prodaju laži o svojem navodnom mirotvorstvu i želji da "grade dijalog".

Šta je Rabita?

Rabita je osnovana 18. maja 1962. i djeluje kao međunarodna nevladina organizacija koja se bavi pitanjima islama i muslimana u svijetu.

Članica je UN-a, OIC-a, UNESCO-a, UNICEF-a i ISESCO-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije