Od Inzka se traži da ustroji Javni servis

Radiosarajevo.ba
Od Inzka se traži da ustroji Javni servis

" BH novinari" Zahtijevaju da Incko obavijesti javnost BiH šta je preduzeto i kakve su buduće akcije u smjeru ustrojavanja Јavnog sistema emitovanja, kao jednog od 16 uslova postavljenih pred BiH u procesu EU integracija, navedeno je u pismu Udruženja upućenom Kancelariji visokog predstavnika u BiH, Predstavničkom domu i Domu naroda parlamenta BiH.

BH novinari zahtijevaju od parlamentaraca BiH da "kao ozbiljni političari svojim postupcima prestanu rušiti Јavni servis" i ističu da očekuju da konstruktivnim prijedlozima stanu u kraj "političkim uplitanjima, pritiscima i destrukciji BHRT od radikalnih predstavnika političkih partija koje participiraju u vlasti".

"Postojanje i funkcionisanje nezavisnog Јavnog sistema emitovanja na nivou BiH prihvatile su sve zemlje utemeljene na demokratskim načelima. Očekujemo od najvišeg zakonodavnog tijela BiH - parlamenta BiH i Kancelarije visokog predstavnika, koji je pruzeo posebna ovlaštenja u uspostavljanju PBS, da takvu šansu konačno pruže i građanima BiH", naglašeno je u pismu, koje je potpisala generalni sekretar BH novinari Borka Rudić.

Udruženje "BH novinari" ocijenilo je da je odlazak Milenka Voćkića iznuđen čin i izraz nepristajanja na oduzimanje ingerencija za odgovorno obavljanje direktorske dužnosti.

Ovo udruženje smatra da su na ovu ostavku uticali "parlamentarci u Domu naroda i Predstavničkom domu, ali i ključni ljudi u nadležnim komisijama oba doma svojim /ne/činjenjem, blokadama u razmatranju važnih pitanja i donošenju odluka o BHRT-u, skretanjem važnih akcija u vezi sa BHRT-om na priču o kriminalu i stečaju i ovu medijsku kuću doveli su u apsurdnu situaciju, a njene zaposlenike i menadžment u ponižavajući položaj

rtrs.tv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije