Od četvrtka zatvoreni sistem naplate cestarine

Radiosarajevo.ba
Od četvrtka zatvoreni sistem naplate cestarine

Predstavnici JP Autoceste Federacije BiH danas su na čeonom naplatnom mjestu Jošanica predstavili zatvoreni sistem naplate cestarine na autocesti A1 od Jošanice do Kaknja koji će početi da fukcionira od četvrtka ujutro.

Najskuplja cestarina će iznositi 16 KM

U funkciju su puštena dva sistema naplate. Prvi je manuelni servis, koji korisniku autoceste na ulazu automatski izdaje magnetnu karticu na osnovu koje se na izlasku obračunava pređena kilometraža, odnosno iznos cestarine, a kako je danas rečeno, za prelazak svakog kilometra autoputa plaćat će se od 11 do 12 feninga. 

Vozači koji budu plaćali putem ACC servisa imat će i određeni popust, a vremenom TAG-ovi kao medij plaćanja će se moći koristiti i u drugim zemljama

Drugi sistem naplate je ACC servis koji omogućava korisnicima da uz pomoć malog elektronskog uređaja, bez zaustavljanja, cestarina bude automatski obračunata i naplaćena prema pređenoj kilometraži. Taj sistem podrazumijeva da vozač uzme takozvani TAG (uređaj za automatsko plaćanje cestarine) i prolazi bez zaustavljanja kroz naplatna mjesta, a iznos će mu se automatski skidati s prepaid računa. Uređaj će stajati u automobilu i on će se nadopunjavati slično dopunama na mobitelu. 

Povećati prihode za 80 posto

Direktor Autocesta FBiH Ensad Karić istaknuo je da zatvoreni sistem naplate predstavlja snažan poticaj Autocestama za dalju pripremu i gradnju autocesta. 

„Uvođenjem ovog sistema planiramo na ovome dijelu da povećamo prihode od naplate na godišnjem nivou za 80 procenata. Do kraja godine očekujemo puštanje u zatvoreni sistema naplate i dio dionice do tunela Vijenac. Ovo je dakle snažan poticaj Autocestama da nastavimo s pripremama gradnje ostalih dionica i dio sredstava iskoristimo za eksproprijacuiju zemljišta za gradnju narednih dionica i ispunimo svoje obaveze prema kreditorima“, naglasio je Karić. 

Također je podsjetio da je novi sistem naplate cestarine opremljen savremenim podsistemima kategorizacije i klasifikacije vozila te da je, stoga, onemogućeno eventualno neovlašteno korištenje autoceste,objavila je novinska agencija Fena

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije