Na prostoru TK u ovoj godini zabilježeno 11 slučajeva zaraze brucelozom

Fena
Na prostoru TK u ovoj godini zabilježeno 11 slučajeva zaraze brucelozom
Arhiv / U UKC-u Tuzla hospitalizovano 18 osoba

 U Veterinarskom zavodu Tuzlanskog kantona vrši se kontrola zdravstvene ispravnosti hrane, kao i testiranja na zarazne i parazitarne bolesti životinja, poput bruceloze, kju groznice, leptospiroze, salmoneloze i trihineloze. Od 18.000 uzoraka pregledanih od početka ove godine, 25 je bilo pozitivno na brucelozu.

„Ovdje je karakteristično povećan broj slučajeva bruceloze kod krupne stoke odnosno kod goveda. Na području Živinica je pozitivno 11 goveda i deset ovaca, a u Kalesiji dva goveda te u Gračanici jedno“, kazala je Iva Lamešić iz Veterinarskog zavoda TK.

Bruceloza se prenosi sa životinja na čovjeka tako da ima registrovanih oboljenja i kod građana TK. Od početka godine u UKC Tuzla od bruceloze se liječilo 11 osoba, mada liječnici kažu da je broj oboljelih veći.

„Najčešće kod naših bolesnika infekcija dolazi od ovaca i koza. Prenosi se direktno ili indirektno. Ljudi koji su češće u kontaktu sa stokom, a opće stanovništvo se zarazi konzumiranjem nedovoljno termički obrađenog mesa i mliječnih proizvoda, zatim direktnim kontaktom sa oboljelim životinjama i inhalacijom“, ističe infektolog u UKC-u Tuzla Dilista Piljić.

Prvi skrining, odnosno test na brucelozu koji radi Veterinarski zavod TK finansira Kantonalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK, a za drugi potvrdni test nadležan je Veterinarski fakultet Sarajevo, a troškove snosi Federalna vlada.

Pacijenti oboljeli od bruceloze liječe se antimikrobnim preparatima najmanje šest sedmica, a može potrajati mjesecima dok se bakterija ne iskorjeni iz organizma.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije