Od 1. januara bh. vlast potrošila milijardu KM

Radiosarajevo.ba
Od 1. januara bh. vlast potrošila milijardu KM

Brojač budžetske potrošnje
jučer je prikazao iznos od jedne milijarde KM, koliko su vlasti na svim nivoima u BiH, potrošile od 1. januara do jučer, 12. februara 2012. Bahatost koju vlasti u BiH pokazuju u raspolaganju budžetskim sredstvima manifestuje se, između ostalog, i time što se većina institucija još uvijek finansira na osnovu Odluke o privremenom finansiranju.

U 2012. godini - 282 KM u sekundi

Fondacija Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI) upozorila je da deset od 14 vlada u BiH i dalje finansira javnu potrošnju na osnovu navedene Odluke, čime “dokazuju da nisu sposobni zakonski upravljati budžetskim procesom”.

„U BiH nije slučajno da godinu i pol dana nakon izbora, vlasti nisu u stanju da donesu budžet za sljedeću godinu, nego se finansiraju Odlukama o privremenom finansiranju. Ovakve metode dovode građane pred ‘svršen čin’ i nimalo ne doprinose transparentnosti budžetskog procesa.

Te odluke se donose po hitnoj proceduri, u roku dan-dva, ne uzimajući u obzir mišljenja stručnjaka i javnosti. Privremenim finansiranjem se ignorišu tekuća makroekonomska kretanja i samo se ponavlja budžetska potrošnja iz prethodne godine, tj. u samoj strukturi potrošnje se ništa ne mijenja“ rekao je Damir Mehmedbašić, izvršni director Fondacije CPI.

Fondacija je saopštenjem podsjetila javnost na činjenicu da je u 2012. budžetska potrošnja porasla za 300 miliona KM u odnosu na 2011, tj. sa 8,7 (2011.) na devet milijardi KM (2012.), dok vlasti i dalje neodgovorno upravljaju javnim finansijama.

Jučerašnje rušenje krova Ledene dvorane u Skenderiji zastrašujući je primjer šta se dešava kada nadležni ne određuju prioritete u raspodjeli materijalnih resursa, a iz Fondacije su prokomentarisali i današnju izjavu novog ministra finansija i trezora BiH Nikole Špirića:


Nikola Špirić

"Ta izjava je uvreda za svakog građanina BiH. U ovakvoj ministrovoj izjavi zapravo nema ništa logično jer je upravo tačan iznos izvršenja budžeta bio predmet sporenja različitih nivoa vlasti u posljednja tri mjeseca. Upravo zbog gosp. Špirića i njegove nevješte formulacije o ‘jednoj četvrtini sredstava usvojenog Budžeta za 2011’ iz Odluke o privremenom finansiranju institucija BiH, došlo je do blokade rada institucija BiH i finansiranja spoljnog duga BiH.

Podaci Fondacije o finansiranju bh. nivoa vlasti:
Federacija BiH - usvojen budžet za 2012. godinu
Republika Srpska - usvojen budžet za 2012. godinu
Sarajevski kanton - usvojen budžet za 2012. godinu
Kanton Posavina - privremeno finansiranje za period januar-mart 2012.
Zeničko - dobojski kanton- privremeno finansiranje za period januar-mart 2012
Hercegovačko -neretvanski kanton – privremeno finansiranje za period januar-mart 2012
Kanton Zapadna Hercegovina - privremeno finansiranje za period januar-mart 2012
Bosansko – podrinjski kanton - privremeno finansiranje za period januar-mart 2012
Srednjobosanski kanton - usvojen budžet za 2012. godinu
Tuzlanski kanton - privremeno finansiranje za period januar-mart 2012.
Kanton 10 – blokirane isplate, nemaju ni Odluku o privremenom finansiranju
Unsko-sanski kanton - privremeno finansiranje za period januar-mart 2012.
Brčko Distrikt - privremeno finansiranje za period januar-mart 2012.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije